IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как 2,2 млрд. евро се превръщат в една рубла

Изтеглянето на западния бизнес от Русия ще се отрази във финансовите отчети на компаниите

21:16 | 27.04.22 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Краят на продължилото десетилетия присъствие на западната автомобилна индустрия в Русия е съпътстван от големи загуби и отписвания за повечето компании. Над 400 концерна напуснаха страната, откакто Москва нахлу в Украйна на 24 февруари, пише Automobilwoche.

Компанията, която е най-сериозно обвързана с руската автомобилна индустрия, е Renault чрез мажоритарния си дял в „ АвтоВаз“, производителят на марката автомобили „Лада“.

Френската група наскоро оцени дела си в руския концерн на 2,2 млрд. евро.

Но Renault трябва да отпише тази сума изцяло. 

След много колебания главният изпълнителен директор на компанията Лука де Мео, притиснат от политици и общественост, реши да продаде 68-процентния дял в „АвтоВАЗ“ на руски купувач. Сега изглежда такъв е намерен.

Руската информационна агенция (РИА), позовавайки се на руския министър на търговията Денис Мантуров, съобщи в сряда, че руският автомобилен изследователски институт NAMI ще поеме целия дял на Renault - за символичната сума от една рубла. В момента това съответства на 1,3 евроцента.

Първоначално Renault не коментира тази информация, нито френското правителство, което държи 15 процента в концерна.

Заводът на Renault близо до Москва очевидно е отчужден

Според Интерфакс обаче Renault си е осигурила опцията да изкупи обратно своя дял в „АвтоВаз“ в рамките на пет-шест години - на каква цена обаче остава неясно. Мантуров поне обясни, че ако руската страна направи нови инвестиции, тези разходи ще бъдат начислени на Renault в случай на по-късно обратно изкупуване. „Тук няма да има подаръци“, категоричен е Мантуров.

Според Интерфакс руският министър също така е обявил, че заводът на Renault край Москва ще бъде предаден на управата на Москва и по този начин на държавата. Тогава това ще бъде първият случай на държавна експроприация на западни индустриални компании, след като множество чуждестранни дружества напуснаха страната.

Mercedes губи 700 милиона евро в Русия

Други големи компании също прекратяват частично или напълно своята дейност в Русия дори с цената на финансови жертви.

Френската Schneider Electric обяви в сряда, че ще продаде своите производствени мощности и дейности в Русия и в Беларус. Купувачът са местните власти. За целта ще трябва да бъдат отписани около 300 млн. евро.

Оттеглянето на Mercedes също струва много пари на автомобилната група от Щутгарт: краят на износа на превозни средства и резервни части за Русия и спирането на производството в заводите на компанията там лишават Mercedes от 709 млн. евро през първото тримесечие.

Въпреки това групата ще продължи да плаща на своите приблизително 1000 служители в завода в Москва, а 15-процентният ѝ дял в руската група за камиони и оръжия „Камаз“ ще бъде запазен за момента. Според наличната информация засега Mercedes не е в състояние да прехвърли тези акции на новото независимо звено на Daimler Truck.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 8
redcretin
преди 1 година
Самоубийци има - в племето на червения гном :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 8
andy
преди 1 година
Много са самоубийците в името на ГОЛЕМИЯ побелял вожд и протежето му - Зеления гном.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 7
Solar Power
преди 1 година
Според мен по рано. Когато започнат да им липсват разни части и елементарни неща като гвоздеи както беше тук :) Разбира се Китай може да ги обикне още повече. Прав им път.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 8
khao
преди 1 година
няма проблем... до година ще ги избият!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още