IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Внукът на основателя на Hyundai иска да въведе групата в нова технологична ера

Председателят на конгломерата Чун Ю-сун желае да консолидира властта, докато се стреми към електрификация, водород и въздушни автономни таксита

16:07 | 09.12.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Председателят на Hyundai Group Чун Ю-сун. Снимка: Bloomberg L.P.
Председателят на Hyundai Group Чун Ю-сун. Снимка: Bloomberg L.P.

Необичаен гост посети централата на Hyundai Motor Group в Сеул през юни. О Юн-йонг, известен южнокорейски психиатър и телевизионна знаменитост, беше поканен от ръководството на автомобилния концерн да говори със служителите по време на фирмено събитие. В края на инициативата председателят Чун Ю-сун зададе интересен въпрос, пише Nikkei Asia Review.

„Как можем да подобрим комуникацията на работното място, където отношенията понякога са равностойни, а понякога йерархични?“, пита Чун, който впоследствие беше посъветван от психиатъра да подходи с внимание. „Трябва да говорите тихо, когато се противопоставяте на мнението на другите. И е важно да не прекрачвате границата“, изтъква О Юн-йонг.

Но Чун едва ли се нуждае от подобен съвет. Откакто пое ръководството на групата през октомври 2020 г., внукът на основателя на Hyundai Group Чун Джу-юнг използва дискретни и премерени наставления в тихото му преследване на широкомащабните промени, в това число модернизирането на операциите и електрификацията на автомобилния бизнес.

Чун постави основните и на звено за градска въздушна мобилност, придобивайки известна американска компания за роботика, като заяви, че Hyundai Motor вече не е просто производител на автомобили, а „доставчик на решения за мобилност“.

Възходът на 52-годишния мъж представлява крайъгълен камък в развитието на компанията от мощен символ на индустриализацията на Южна Корея до лидер в приемането на авангардни технологии, трансформиращи автомобилната индустрия.

Чун поемa управлението от баща си Чун Мон-ко, сега почетен председател на разрастващия се конгломерат, който включва компании като автомобилния производител Kia, производителя на авточасти Hyundai Mobis, логистичната компания Hyundai Glovis и други видове бизнес, занимаващи се с производство на стомана, строителство, военно оборудване и финанси. Заедно Hyundai Motor и Kia образуват петия по големина производител на автомобили в света.

Чун Мон-ко, от своя страна, наследи баща си, Чун Джу-юнг, може би най-значимият бизнесмен в Южна Корея, който основава автомобилния производител през 1967 г. и корабостроителната компания Hyundai Heavy Industries през 1972 г. Той успява да прекара 1001 крави през границата със Северна Корея през 1998 г. на фона на период на засилени търкания между двете страни.

Синът му Чун Мон-ко ръководи качествената трансформация в Hyundai, като през 2008 г. представи луксозния Genesis, който предизвика възторжени отзиви, загърбвайки една по-ранна ера, когато превозните средства Hyundai бяха обект на шеги от страна на американските телевизионни водещи Джей Лено и Дейвид Летърман заради предполагаеми проблеми с качеството.

Последна актуализация: 16:07 | 09.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още