IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нова технология за извличане на литий попада в светлината на прожекторите

Standard Lithium разработва щадящ околната среда метод за добив на метала, който обещава да понижи разходите и времето за добив

17:31 | 03.09.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Междувременно няколко петролни компании подкрепят усилията за извличане на литий от петролните отпадни солени води. Occidental Petroleum Corp. заяви, че проучва извличането на литий на базата на саламура, докато Imperial Oil Ltd. има 5% дял в канадската миннодобивна компания E3 Lithium Ltd., която тества технологията DLE в петролни находища в Канада.

Koch от своя страна вижда директното извличане като начин да подпомогне снабдяването на пазар, който се очаква да нарасне пет пъти до 2030 г. с ускоряването на приемането на електрическите коли.

DLE е лесен начин за литиевата индустрия да осигури огромно количество доставки в региони, където не съществува потенциал за такива, изтъква Гарет Крал, директор на отдела за стратегически инициативи в Koch Engineered Solutions.

Технологията на Koch е изложена изцяло в демонстрационния завод на Standard Lithium в Ел Дорадо. Първият дори инвестира 100 млн. долара в канадската компания, която планира да започне изграждането на комерсиално DLE съоръжение до обекта в Арканзас в началото на 2025 г. Изпълнителният директор Минтак споделя, че очаква старт на търговското производство до 2026 г.

За скептиците относно DLE някои по-малки компании са се превърнали в гръмоотводи за въпроси относно технологията. Продавачът на къси позиции Blue Orca Capital изрази съмнения относно жизнеспособността на технологията на Standard Lithium през ноември 2021 г. Около два месеца по-късно Hindenburg Research разкри къса позиция на акциите в публикация, изразяваща своята критика към базираната във Ванкувър фирма. Standard Lithium нарече доводите неверни и подвеждащи.

Литиеви цистерни в лабораторията на Summit Nanotech в Сантиаго, Чили. Снимка: Cristobal Olivares/Bloomberg Литиеви цистерни в лабораторията на Summit Nanotech в Сантиаго, Чили. Снимка: Cristobal Olivares/Bloomberg

Междувременно в индустриален парк в покрайнините на Сантяго Summit Nanotech Corp. подготвя съоръжение за тестване на извличане на литий от саламура от северните части на Чили. Базираната в Калгари фирма използва патентован материал за абсорбиране на метала и проучва методите за повторно инжектиране, като прилага познания, събрани от петролните находища в Алберта. Директният добив изглежда неизбежен, като се има предвид големият отпечатък на изпарителните басейни и противопоставянето на общността, споделя Стефан Уолтър от Summit Nanotech. Въпреки това той признава, че е нужно време.

„Ще бъде трудно, ще бъде капиталоемко. Но всички нови иновативни технологии минават през нещо подобно“, изтъква Уолтър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:31 | 03.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още