IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бързите сделки са основната тенденция на пазара на имоти през лятото

Ръст на цените на жилищата в пет града е отбелязан за първи път от 2009 г. насам, сочат данни на агенция за недвижими имоти

11:33 | 03.09.13 г. 6
Бързите сделки са основната тенденция на пазара на имоти през лятото

Едва месец престояват на пазара една четвърт от жилищата за продажба, преди да открият своите купувачи. Бързите сделки са основната тенденция, която се очерта през лятото на 2013 година, сочи анализът на Адрес Недвижими имоти. Приблизително такъв дял заемат и имотите, продадени за 1 до 3 месеца след излизането си на пазара – около 21%. Само 10% от сделките се сключват с имоти, престояли година или повече, преди да се стигне до сделка за тях. 

„Продължителният престой на даден имот обикновено е резултат от липсата на готовност у продавача да отстъпи в цената, съобразявайки се с пазарната ситуация”, коментира Георги Павлов, изпълнителен директор на агенцията.

„Дългият престой обаче може да се превърне в проблем - когато купувачите виждат, че даден имот стои продължително на пазара, често започват да смятат, че с това жилище има някакъв проблем. Затова, ако искаме да продадем апартамента си, трябва да предложим разумна цена и да сме готови на преговори. В по-голямата част от случаите важи правилото - или продаваш бързо, в рамките на 1 до 3 месеца, или не продаваш изобщо”, допълва Павлов.

Жилищният пазар в момента е активен, защото много продавачи вече са добре ориентирани в ситуацията и повечето предлагани имоти са на разумни цени, смята Павлов. Купувачите, от своя страна, вече виждат тенденцията на покачване на нивата и бързат да сключат изгодна сделка сега.

По данни на компанията се наблюдава ръст на цените в София и още четири града в страната. Макар и в рамките на около 1%, това е първото повишение в нивата в по-голям брой градове от началото на кризата през 2009 г. досега. Градовете, в които от агенцията отчитат покачване на нивата през периода юни-август, са София, Благоевград, Добрич, Пловдив и Стара Загора.

Продължава и подобряването на баланса между очакванията на продавачи и купувачи. Двете страни излизат на пазара с по-реалистични нагласи, отколкото преди няколко години и се допитват в по-голяма степен до консултантите в бранша. Това е и една от причините за динамичните сделки в отминаващия летен сезон. Отстъпките вече не са определящ за пазара фактор – 1/3 от компромисите в цената през лятото са били до 2000 евро. Относително значим дял заемат сделките без отстъпка – те представляват 23% от всички. Около 20% от договорените понижения в цената са от 2000 до 5000 евро.

„Около 70% от сделките през периода са закупени със собствени средства, като за останалата 1/3 от продадените жилища са изтеглени различни по размер кредити”, коментира Калоян Богданов, маркетинг мениджър на Адрес.

„Най-популярният имот на пазара остава двустайният апартамент за около 40 000 – 45 000 евро в комуникативен район. Наличието на добър транспорт, близостта до метро станция за имотите в столицата, детските градини, болниците и магазините са сред основните притегателни за интереса на купувачите сили. По-голямата част от търсещите жилище държат и на екстри като южно изложение, среден етаж и добро разпределение”, добавя Богданов.

Последна актуализация: 19:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 3 rate down comment 1
shonitou
преди 10 години
факт е, че се регистрира отчетливо раздвижване. и е обнадеждаващо, че цените са доста стабилизирани.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 0
OPASEN
преди 10 години
Много пъти съм коментирал подобни статии през последните 4-5 години, оценявайки ги като платена реклама! Както се видя до момента, не съм грешал :-))Сега, обаче, вече съм на мнение, че през следващите 1-2 години спад няма да има - ще има вариране в рамките на + - 1-2 %, но това ще са по-скоро сезонни движения.В подкрепа на това мога вече да заявя, че и аз си купих имот :-)Искам да препоръчам на пишещите тук не просто да плюят, а да следят макро икономическите процеси - както в България, така и в света ;-))Късмет
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 21 rate down comment 4
toto 2
преди 10 години
Тази статия е пълна глупост .Да питаш продавача върви ли пазара ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 0
hellwitch
преди 10 години
плюс-минус 2-3% са си в рамките на статистическата грешка и не показват тенденция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 3
melon
преди 10 години
"Наслаждавам" се в момента на професионализма на въпросната фирма...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още