IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бързите сделки са основната тенденция на пазара на имоти през лятото

Ръст на цените на жилищата в пет града е отбелязан за първи път от 2009 г. насам, сочат данни на агенция за недвижими имоти

11:33 | 03.09.13 г. 6
Бързите сделки са основната тенденция на пазара на имоти през лятото

Столичните квартали, в които са сключени най-много сделки през летните месеци, са Младост, Люлин, Дружба, Манастирски ливади, Овча купел. В тези райони активността през лятото на 2013 г. е с около 20% по-голяма спрямо останалите части на града. Причината е в растящия потенциал на тези райони заради подобряването на цялостната им инфраструктура, смятат експертите.

Водеща причина за покупка остава нуждата от място за живеене – 83% от купувачите са пристъпили към сделка с тази цел. Имот с цел инвестиция придобиват 10% от купувачите през лятото. Нуждата от пари е основната причина за продажба през сезона – 1/5 от продавачите пристъпват към сделка поради финансови затруднения. Излизането от инвестиция е причина за 14% от продавачите, а около 18% продават имота си и се възползват от все още ниските цени, за да купят друго жилище.

Традиционно за края на лятото и началото на есента на пазара на наеми в столицата се отчита активизиране. Според данните на компанията 17% е ръстът в броя на сделките за наем само през август. Очакванията са тенденцията да се засили допълнително през първия есенен месец. Причината обичайно е приливът на студенти в София за новата академична година. Средната месечна цена, която по-голямата от наемодателите отделят, е между 350 и 450 лева.

Техният интерес също е насочен към двустайни жилища в комуникативни райони. По-голямата част от новодошлите студенти търсят в районите, в които се намират учебните им заведения – Студентски град, Витоша, Дианабад, Овча купел.

Прогнозата на компанията до края на годината е за динамичен пазар, подпомогнат от активността на банките. Цените ще се задържат стабилни, като ще продължи много плавното покачване в нивата на по-качествените имоти. Ключов за купувачите фактор ще продължи да бъде добрата комуникативност на района и транспортната инфраструктура, коментират още от Адрес.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 3 rate down comment 1
shonitou
преди 10 години
факт е, че се регистрира отчетливо раздвижване. и е обнадеждаващо, че цените са доста стабилизирани.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 0
OPASEN
преди 10 години
Много пъти съм коментирал подобни статии през последните 4-5 години, оценявайки ги като платена реклама! Както се видя до момента, не съм грешал :-))Сега, обаче, вече съм на мнение, че през следващите 1-2 години спад няма да има - ще има вариране в рамките на + - 1-2 %, но това ще са по-скоро сезонни движения.В подкрепа на това мога вече да заявя, че и аз си купих имот :-)Искам да препоръчам на пишещите тук не просто да плюят, а да следят макро икономическите процеси - както в България, така и в света ;-))Късмет
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 21 rate down comment 4
toto 2
преди 10 години
Тази статия е пълна глупост .Да питаш продавача върви ли пазара ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 0
hellwitch
преди 10 години
плюс-минус 2-3% са си в рамките на статистическата грешка и не показват тенденция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 3
melon
преди 10 години
"Наслаждавам" се в момента на професионализма на въпросната фирма...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още