IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарът на офис площи в София продължава да се възстановява

Ръстът при наемането е от 44% спрямо предходното тримесечие и близо 14% за година

12:08 | 08.10.13 г.
<p>
	Снимка<em>: sxc.hu</em></p>

Снимка: sxc.hu

Възстановяването на пазара на офис площи в София продължaва и през третото тримесечие на 2013 г. През периода са наети общо 20 300 кв.м офис площи, а това е ръст от 44% спрямо предходното тримесечие и 13,4% повече от отдадените през същия период на 2012 г., съобщават от Forton International.

Според доклада на Forton oфис пазарът печели от това, че България привлича компании, които установяват или разширяват центрове за обслужване на клиенти и бизнес процеси в европейски мащаб. Секторите на информационните технологии и аутсорсинг все още са основните сегменти, в които се наблюдава търсене на офис площи. Те са допринесли и в най-голяма степен за растежа с 62% от обема на наетите площи през тримесечието, уточняват от Forton.

„Компаниите се възползват от ниските разходи за дейността – труд, данъци и цена на недвижими имоти. Бизнесът им расте и те наемат нов персонал. Търсенето става все по-трудно, тъй като през последните години процентът на имоти в строеж прогресивно намаля. Активността на пазара доведе до значително намаление в процента незаети площи и до „събуждане” на инвестиционната активност.“, обобщава Михаела Лашова, изпълнителен директор на Forton.

В резултат на тенденциите за спад на строителството и ръст на усвояването на офиси незаетите площи намаляват за трето поред тримесечие и вече са 30,1% (за сравнение през второто тримесечие на годината незаетите офис площи на територията на столицата бяха 31,1% от общив обем в сегмента).

Повече за сделките с офис площи

Десетте водещи офис проекта продължават да привличат основната част от наемателите. Свободните площи в тях намаляват с 1,1 процентни пункта и така общият обем незаета площ в тях достига 12,6 на сто.

Лашова уточни, че в момента още няколко сделки със съществен размер се подготвят. Ако приключат с успех до края на годината, то усвоените площи през 2013 г. може да надхвърлят 100 хил. кв.м.

В отговор на тези тенденции за първи път от 2010 г. насам строителните предприемачи отново се активизират.

„До края на 2014 г. очакваме въвеждане в експлоатация на само два значителни проекта – това са офис частта на „България мол“ и „Капитал форт“. Инвеститорите го знаят и вече планират действията си за следващия етап”, обясни ръководителят на Forton.

Наемите остават стабилни за поредно тримесечие на ниво 12,5 евро на квадратен метър на месец в центъра на града и между 9 и 12 евро в широкия център, по основни булеварди и в установени бизнес райони в кварталите.

Същевременно очакванията на анализаторите за недостиг на големи качествени площи се потвърждават. "В сградите, които напреднаха достатъчно в отдаването под наем, наемодателите опитват по-високи наемни нива, особено когато отдават по-малки по размер помещения. От друга страна, наемателите започват да обръщат повече внимание на проектите, разположени извън коридора на бул. „Цариградско шосе“, например летището и бул. „България“, обясни ситуацията Лашова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:42 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още