IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Строителният контрол ще прави още проверки за безопасност на обществени сгради

Сградният фонд в страната е проблемен и има нужда от допълнителен контрол, според Министерството на инвестиционното проектиране

09:59 | 22.12.13 г.
Строителният контрол ще прави още проверки за безопасност на обществени сгради

Строителният контрол ще прави още проверки на обществени обекти с масов достъп на хора, съобщават от пресцентъра на Министерството на инвестиционното проектиране (МИП).

В края на ноември строителният министър Иван Данов разпореди обследвания във всички големи търговски центрове в страната – молове, шопинг центрове и търговски обекти на големите вериги, заради срутването на покрива на търговски център в Латвия.

Резултатите от проверките сочат, че сградният фонд в страната е проблемен и е наложително контролът да продължи.

В периода 2 – 13 декември инспекторите са проверили общо 421 обекта, от които 48 многофункционални търговско-развлекателни комплекси и 373 магазини от големи търговски вериги за хранителни стоки, техника и други на територията на цялата страна.

Инспекторите са установили 26 нарушения на Закона за устройството на територията и 51 на санитарно-хигиенните норми и нормите за пожарна безопасност.

Днес министър Иван Данов е разпоредил на началника на Дирекцията “Национален строителен контрол” (ДНСК) арх. Николай Христов за обектите в нарушения да бъдат издадени заповеди за забрана достъпа до строежите или на части от тях, които са изпълнени в отклонение или без строителни книжа.

За сградите, в които са констатирани видими пукнатини, дефекти и деформации незабавно да бъде разпоредено на собствениците им под контрола на общинските администрации да изготвят необходимите конструктивни обследвания.

Кметът на общината трябва да издаде заповед, с която да задължи собственика в определен срок да предприеме необходимите ремонтни и възстановителни дейности за поправяне или заздравяване на сградата, посочва се в съобщение на министерството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:49 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още