IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнес асоциации искат спешни промени в Закона за земеделските земи

Ограниченията, въведени за офшорките, са неработещи за публичните компании, се твърди в обща позиция

09:28 | 12.06.14 г.
Бизнес асоциации искат спешни промени в Закона за земеделските земи

Бизнес асоциации са против промените в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, според които се предвиждат да бъде изяснена собствеността на офшорни дружества, инвестирали в ниви.

Според обнародвани в Държавен вестник през май промени се предвижда търговски дружества, регистрирани в офшорни зони, да не могат да придобиват и да притежават право на собственост върху земеделски земи. Забраната важи и за акционерни дружества, които са издали акции на приносител, както и търговски дружества, в които съдружници или акционери са чужденци от страни извън Европейския съюз (ЕС).

По инициатива на Асоциацията на дружествата със специална инвестиционна цел (АДСИЦ) и други бизнес организации се искат спешни промени в закона.

Според бизнес асоциациите всяко публично дружество, в което дори една акция е притежание на офшорна компания или на гражданин извън държавите-членки на ЕС, няма право да придобива и да притежава право на собственост върху земеделски земи.

В писмото си до институциите асоциациите изразяват притеснение, че прилагането на така приетата забрана, засяга и публичните дружества, търгувани на Българската фондова борса (БФБ).

Причината е, че според действащото законодателство акциите на публичните дружества се търгуват свободно на борсата, след одобрение на проспект от регулатора - Комисия по финансов надзор, като прехвърлянето и търгуването на акции не е под контрола на самите компании и няма възможност да се забрани или ограничи лицата (физически и/или юридически) да купуват, придобиват и продават притежаваните си акции чрез БФБ.

Авторите на позицията напомнят, че всяко едно публично дружество е с постоянно променящ се състав на акционерите.

Според тях целта на законодателя не е била да бъдат въведени такива ограничения за публичните дружества, а за чужденци, дружества на чужденци и такива, регистрирани в офшорни зони, с неясна собственост и произход на капитала.

Бизнесът припомня, че публичните дружества, търгувани на БФБ, са правни и финансови субекти в Република България с ясен произход на средствата, актуални данни за  акционерното участие (видно във всеки един момент от  информацията на Централен депозитар АД) и подлежащи на надзор от регулаторните органи - Комисията за финансов надзор, БФБ, Централен депозитар и т.н.

Ето защо се настоява спешно да бъде внесен за обсъждане в НС проект, с който да бъде предвидено изрично, че „ограниченията не се прилагат за публични дружества, акциите на които се търгуват на регулиран пазар в държава-членка на ЕС, или в друга държава - страна по Споразумението за Европейското икономическо пространство, или на пазар, включен в списъка по Кодекса за социално осигуряване, Закона за публичното предлагане на ценни книжа (ЗППЦК) или Закона за дейността на колективните инвестиционни схеми, и същите дружества и техните акционери са разкрили изискуемата информация в това число и за дялово участие по реда на  ЗППЦК и действащото в Република България законодателство".

Организациите предупреждават, че неприемането на текстове, предвиждащи изрично посочените изключения, както и въвеждането на глоби за офшорни компании, притежаващи земеделска земя в България след 01.01.2015 г., би довело до законодателна грешка.

Мотивът е, че публичните дружества нямат възможност да следят във всеки един момент акционерния си състав, с цел изпълнение на закона. Освен това, те не могат по никакъв начин да забранят придобиването на техни акции, закупени чрез БФБ.

Според съобщението зад искането застават Конфедерация на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), Българската асоциация на лицензираните инвестиционни посредници (БАЛИП), Асоциацията на дружествата със специална инвестиционна цел (АДСИЦ) и Българската асоциация на управляващите дружества (БАУД).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:35 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още