IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Община Пловдив е вложила 500 хил. лева в реконструкцията на Римския стадион

Президентът Росен Плевнелиев призова общините и държавата да полагат повече усилия за разкриването на културно-историческото наследство на страната

15:51 | 21.07.14 г. 2
<p>
	Президентът Росен Плевнелиев (вдясно) и кметът на Пловдив Иван Тотев (вляво) откриват обновения Римски стадион. <em>Снимка: БТА</em></p>

Президентът Росен Плевнелиев (вдясно) и кметът на Пловдив Иван Тотев (вляво) откриват обновения Римски стадион. Снимка: БТА

Половин милион лева е инвестирала общината в Пловдив в изграждането на кинозала за триизмерни прожекции, панорамно кафе и информационен център в Римския стадион в града, съобщават от пресцентъра на Президентството.

Президентът Росен Плевнелиев откри днес обновеното съоръжение. В киносалона държавният глава и кметът на града Иван Тотев гледаха филм за историята на Римския стадион.

При откриването президентът отбеляза, че всяко място, което пази векове история, се нуждае от добри и отговорни стопани.

„Вашият град е специален заради най-запазения Римски театър на Балканите и заради дългата си история“, посочи държавният глава и отбеляза, че усилията за разкриването на историческото наследство е важно не само за страната ни и за Европа, но и за следващите поколения и образа на България, чиято история трябва да покажем по достоен начин.

Президентът Росен Плевнелиев призова общините и държавата да полагат повече усилия за разкриването на културно-историческото наследство на страната ни въпреки финансовите трудности пред институциите.

Стадионът на Филипопол е изграден в началото на ІІ в. при император Адриан. Разположен е в северния край на укрепения град, между двете крепостни стени.

Съоръжението с приблизителни размери 240 м дължина и 50 м ширина е събирало около 30 хил. зрители. Местата за зрителите са разпределени на 14 реда.

Стадионът е обявен за национална културна ценност през 1995 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:49 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 1
pepince
преди 9 години
...и са монтирали едно китайско LED осветление, толкова некадърно е направено, да ти извади очите и да ти развали настроението...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
bigi
преди 9 години
Е няма такава черна дупка по света. Вижте стадиона и ми кажете, какво е реконструирано толкова. Слагат оградките,мотат се едни работници,чакат да мине време,махат оградките и прибират половин милион. БРАВО!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още