IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нови компании и силна динамика белязаха сделките с бизнес имоти през годината

Започнати вече проекти предполагат търсенето на офис и търговски площи у нас да бъде засилено и през следващата година

18:01 | 25.12.14 г. 11
Автор - снимка
Създател
Нови компании и силна динамика белязаха сделките с бизнес имоти през годината

Раздвижване и нови сделки в строителството на молове

През тази година се наблюдаваше и раздвижване при изграждането и на търговски центрове у нас. През 2014 г. бяха отворени два нови мола в София, а този в Плевен възобнови дейността си. „Панорама Мол“ отвори врати през пролетта с обновена концепция, след като бе придобит на публична продан от дружеството „Мол Плевен 2013“. В столицата през септември отвори врати „Мега Мол София“ в жилищния квартал „Люлин“. В началото на ноември на околовръстния път на столицата пък бе отворен и „София Ринг Мол“, чрез който в страната ни навлязоха и няколко нови марки.

Празничната еуфория около отварянето на нови молове обаче остана само за София. Нелеко е положението с единия от търговските центрове в Стара Загора - „Парк Мол Стара Загора“, който и в момента се продава. Допълнително разместване на пазара се очаква да има след обединяването на веригите „Карфур“ и „Пикадили“, както и при сделката за магазините на строителния хипермаркет Баумакс.

Извън ритейл сектора сериозен интерес се очаква от страна на инвеститорите и към единствения за момента научно-технологичен парк у нас. Строителството на „София Тех Парк“ вече започна, като държавата строи основно поддържащата инфраструктура на обекта, който се намира в района на 4-и километър в столицата. В началото на декември строителство на своя сграда там започна и частната компания Walltopia.

За аутсорсинг индустрията също може да се каже, че 2014 г. бе добра като цяло, защото продължава да се увеличава търсенето на имоти за нуждите на чужди компании. Търсенето вече не е концентрирано само в София, като дружествата все по-често се оглеждат за подходящи кадри и офиси и в други областни градове.

Редица международни консултантски компании и организации, сред които RICS, Forton, Eastern European Property Fund и Cushman&Wakefield дават все по-оптимистични прогнози за пазара на бизнес имоти в страната ни. Очакванията на Cushman&Wakefield бяха, че инвестициите в този сегмент на пазара у нас през тази година ще достигнат 130 млн. евро.

През декември обаче БНБ оповести тревожни данни за преките чуждестранни инвестиции у нас, които са спаднали с половин милиард евро. От началото на годината до 30 октомври сумата на ПЧИ намалява до 804,9 млн. евро спрямо 1,31 млрд. евро, отчетени година по-рано, показват още предварителните данни на централната банка. Това неминуемо ще се отрази и върху търсенето на бизнес имоти.

Бизнес кредитирането остава най-активният сегмент при кредитирането догодина

Бизнес кредитирането ще бъде най-активният сегмент от отпускането на заеми през 2015 г., обясни Тихомир Тошев, председател на Асоциацията на кредитните консултанти, цитиран от БТА. Според техните данни лихвите по бизнес кредитите се движат в по-голям диапазон в края на 2014 г. Обикновено те се движат най-често в границите 5-9 процента. За следващата година обаче се очаква да има намаление на бизнес кредитите. Тогава се очаква те да се отпускат на нива между 4,5 и 7,5 процента, обясни Тошев.

Според него догодина се очаква ръст и в кредитите за строителство на жилищни проекти. Това отчасти ще увеличи и офертите за финансиране на по-ранен етап на строителството на купувачите на недвижими имоти.  

Каква беше 2014 г. според вас? Кои са ключовите събития и какви са очакванията ви за следващата година? Какво ще движи пазарите?

Пишете ни на info@investor.bg c вашите мнения. Най-интересните от тях ще публикуваме в Investor.bg. Очакваме ви!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:20 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 8 rate down comment 6
OPASEN
преди 9 години
Има една мноооого голяма разлика в управлението на ГЕРБ преди и ГЕРБ сега и това не се корени в ГЕРБ, защото всички знаем кой е ГЕРБ. Тази разлика се казва РБ и именно заради РБ коалицията се реализира с клизма! В РБ има много принципни хора (най-вече в ДСБ на Ванката Костов), които не са продажници и искат да се облагодетелстват от това, което ще направят, а не само да крадат, подобно на изкуфелия пенсионер, ***, ***, пионките Волен, Болен, Яне, Барека и т.н.С две думи, в момента Бойко не може свободно да си разиграва коня, както едно време и поради това аз съм оптимист за бъдещето, като дори смея да мечтая, че идва време на победа на демокрацията изобщо! Дано скоро отново да имаме силно синьо правителство, подобно на това от 1997-2001 година, което беше признато дори от Царя, когато хвана кокала !Всичко това го казвам, защото това означава стабилност в България, т.е. ръст във всяко отношение. Не казвам колко ще е този ръст, а просто, че ще има ! Имотите ще растат !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 2
studioaa
преди 9 години
Ако имаш в предвид т.н "глобално затопляне", значи си се объркал нещо. Лекото увеличаване на температурите със сигурност не е причинено от изкопаемите горива. Например парниковите газове отделени от селскостопанските *** са много повече от тези отделени от всички коли и ТЕЦ-ове по света, но никой не слага зелена такса ***. Вулканични изригвания изхвърлят много повече парникови газове от ТЕЦ-овете също, но няма зелена такса вулкан, някой изригвания продължават десетилетия наред.Зелените лупмени са лобистка група, специално създадена да осигури продажбата на стоки, които са непродаваеми без специално законодателство!Миналата 2013 в САЩ имаше най-студената зима от почти век с 2 метра дебел лед сковал великите езера. Къде е затоплянето тук??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 4
studioaa
преди 9 години
Блажени са вярващите, че икономиката ще се върне към растеж толкова бързо.Великата Депресия в САЩ започва от 1928 и продължава до 1945 или общо 17 години. Японската дългова криза започва от 1985г и продължава вече 30 години до ден днешен. При икономиките от Третия свят каквато е България излизането от иконимическа криза става 2 пъти-бавно отколкото при развитите. България няма да се върне към растеж в дори в следващите 30-40 години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 8
skeptika
преди 9 години
Колега , .......... Коледа е на Пазара Чудеса НЕ стават но поне не се ядосвай ;)да станеш да пишеш по нощите за това как щели да се сриват имотите...кофти е------- Икономиката е циклична , пак ще има Цикъл Спад....след 15 год , успокой се , тогава ще си купиш
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 4
studioaa
преди 9 години
За какъв ръст в търсенето на бизнес имоти мечтаете при положение, че ГЕРБ е на власт, а партията провежда политика на строга фискална дисциплина. При първия кабинет Борисов имотите поевтиняха с 30% в рамките на мандата, затова очаквам този спад да се повтори до края на втория мандат. За какъв ръст на кредитирането говорите, при положение, че средствата в банките са се стопили с 10% за 2014 и кредитния ни рейтинг е на ниво ***, най-ниското от поне 10 години. Освен фалита на една банка през 2014, друга беше спасена от данъкоплатците. Нормално е да очакваме плавен ръст на лихвите по кредитите през 2015, докато те достигнат до 8-9% по жилищни и 7%-10% по фирмените.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още