IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Няма да има подземни паркинги в центъра на София по третата линия на метрото

Столична община започва ремонт на няколко ключови булеварда, ще се затваря частично и бул. „Цариградско шосе“

17:42 | 12.01.15 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Метрото до Летище София и Бизнес парка в кв. &quot;Младост&quot; ще бъде завършено през пролетта. <em>Снимка: архив, БТА</em></p>

Метрото до Летище София и Бизнес парка в кв. "Младост" ще бъде завършено през пролетта. Снимка: архив, БТА

Няма да бъдат изграждани подземни паркинги в центъра на София покрай реализацията на метрото, обясни пред агенция „Фокус“ Любомир Христов, заместник-кмет в Столична община. Той добави, че хората и в момента не използват изградените вече подземни буферни паркинги до някои метростанции.

Тези паркинги на практика са безплатни, но хората предпочитат да пътуват с автомобилите си до центъра на София, каза той. „Вероятно е въпрос в известна степен и на нагласа, на култура, на манталитет и на традиции. Факт е, че хората, които използват автомобилите си, предпочитат да стигнат с тях до крайната точка на пътуването, а не да ги оставят извън централната градска част“, добави Христов. Той добави, че при строителството на третата метролиния също се планира изграждане на буферни паркинги в крайните станции на метрото.

Христов добави, че до момента хората, които живеят в центъра на София не одобряват идеята за изграждане на подземни паркинги. Такава идея за строителство съществуваше като паркинг трябваше да бъде изграден под бул. „Македония“. На обществените обсъждания с живущите в тази зона обаче стана ясно, че те не са съгласни включително заради нивата на шум и замърсяване, обясни Христов.

Той припомни, че в ремонтната програма на общината за тази година се очаква да бъдат одобрени около 100 млн. лв. за ремонти на основни булеварди. Сред основните проекти, включени в проектобюджета на Столична община, е последният етап от рехабилитацията на бул. „Цариградско шосе”, който обхваща два участъка. Единият е частта от пътния възел с алея „Яворов” до моста на 4-ти километър, вторият участък е от моста за „Летище София” до Околовръстния път, заяви Христив.

Тази година се очаква да бъде основно ремонтиран и бул. „Дондуков“ като ще се подменят и бетонните плочи, поставени по трамвайната линия. „Други големи обекти, които са включени в програмата и в плановете ни за тази година са бул. ”Джеймс Баучер” и бул. „Витоша” от кръстовището на бул. „Патриарх Евтимий” до входа на Южния парк – до кръстовището с ул. „Бяла черква”, добави Христов.

Включена е и рехабилитацията на релсовия път на ул. „Козлодуй”. В момента текат обществени поръчки за избор на изпълнител за изграждането на бул. „Монтевидео” в кв. „Овча купел”, както и за бул. „Владимир Вазов”. Ремонт ще бъде направен и на надлеза над жп линията в кв. Захарна фабрика. Столична община планира да остави паветата по бул. „Дундуков“. Тези по бул. „Прага“ обаче вероятно ще бъдат заменени с асфалтова настилка.

За част от тези обекти вече са сключени договорите, а за останалата част в момента приключват обществените поръчки, така че можем да кажем, че до началото на строителния сезон ще имаме пълна готовност за реално стартиране на строителните дейности, обясни още Христов. Той добави, че ремонтите ще се извършват поетапно, за да се ограничи  неудобството за пътуващите по тези дестинации. Освен ремонта на пътните платна ще се рехабилитират и ВиК системите, тротоарите, а там, където е възможно, ще бъдат създадени и велоалеи.

Заместник-кметът припомни, че линиите на метрото до Летище София и Бизнес парка в кв. „Младост“ ще бъдат готови до пролетта. До края на тази година е възможно да започне строеж на третата метролиния в участъка между театър „София“ и кв. „Красно село“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:52 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още