IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Колко сериозен е проблемът с концентрацията на земята в ЕС?

Директните плащания едностранно насърчават най-големите стопанства

10:45 | 28.04.17 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Причини за концентрацията

Макар нивото на цените на земеделските земи в държавите членки на ЕС да е различно, концентрацията напредва стабилно, а оттам се стига до отрицателни последствия за фермерите.

Причините са разнородни. Придобиването на земя поради нарастващото търсене на храни, фуражи, възобновяеми суровини за производството на горива и за химическата и текстилната промишленост, както и на енергийни източници, различни от изкопаемите горива, сега се счита за една от най-добрите възможности за инвестиции и печалби в целия свят.

Продължаващият период на ниски лихвени проценти, започнал с финансовата криза, е основание за „бягство в реалните стойности“ – т.е. в земя. Така от придобиването са заинтересовани и инвеститори извън сектора.

Освен от концентрацията земеделската земя е застрашена и от използването ѝ за неселскостопански цели, като запечатване, урбанизация, туризъм и инфраструктурни проекти.

Субсидиите допринасят за стремежа към експанзия на фермерите или привличат инвеститори извън сектора. Така наприме, директните плащания на основата на площ едностранно насърчават най-големите стопанства.

По подобен начин действат и програмите за подпомагане на ЕС или на държавите членки, които насърчават различни от изкопаемите енергийни източници и така засилват конкуренцията за земя между производството на храни, фуражи и горива.

Обхватът и темпото на концентрация на земя са тревожни. Това важи особено за държави като Румъния, Унгария и България. Дори и в Германия, Италия и Испания тези проблеми не са непознати.

Концентрацията на земеделска земя в ЕС има многостранни последици за обществото и за активните земеделски стопани. Устойчивият селскостопански сектор зависи в особена степен от достъпа до земеделска земя на младите хора, смятат евродепутатите.

Българският евродепутат Владимир Уручев коментира, че докладът отчита проблемите в новите държави членки от Централна и Източна Европа след изтичане на мораториумите върху продажбата на земя на чужденци и стартиралите наказателни процедури срещу тях.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 7 rate down comment 3
studioaa
преди 7 години
Проблемът тук, започна от 70-те години на миналия век, точно когато беше създадена общата европейска политика в земеделието. Основния виновник за ликвидирането на малките стопанства е европейската комисия, защото порочната система система стимулира големия производител и създава отлични условия за монопол на пазара, а това в комбинация с корумпираните европейски институции обостря проблема още повече. Трябва да отпадне общите европейски политики в земеделието, квотите и субсидиите. Трябва да отпаднат всички общи европейски политики и да бъдат закрити всички европейски институции и европейския съюз да се замени с просто споразумение за свободна търговия тип NAFTA.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 1
zelka007
преди 7 години
премахнете субсидиите за земеделска земя и проблема ще се саморазреши :) въведете строг качествен контрол на земеделската продукция и проблема с натъпканите с нитрати продукти от цял свят но не и от европа също ще се оправи, така хем бюджета на европа ще се намали, хем здравните бюджети на държавите членки драстично ще олекнат ... ама не им стиска :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 2
deant
преди 7 години
прекалената субсидираност води до дисбалнаси, които биха се ограничили в една малко по-конкурентна среда. А концентрацията допълнително е подпомогната от нереално високи изисквания за покриване, за да може да се произвежда и продава продукция. Заради, което по дребните се отказват и продават на големите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 1
khao
преди 7 години
Концентрирането на земята в малък брой хора е много опасно ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още