IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Д. Танева: Нужна е нова регулация на поземлените отношения

Работата по поземления кодекс трябва да продължи, каза депутатът

11:43 | 21.07.17 г.
Д. Танева: Нужна е нова регулация на поземлените отношения

Има обществена необходимост от нова регулация на поземлените отношения, тъй като земята е ограничен ресурс. Това каза председателят на парламентарната комисия по земеделие Десислава Танева пред Bulgaria ON AIR.

ГЕРБ вчера потвърдиха, че парламентът няма да подкрепи промяна, с която се премахват пречките чужденци да купуват земеделска земя в България. Заради ограниченията Европейската комисия започна наказателна процедура срещу България. За обществено обсъждане беше публикувано предложение на МС ограниченията за чужденци да паднат.

Днес Десислава Танева коментира, че трябва да има ограничения за земеделската земя, така че тя да се ползва от стопаните за  емеделски цели, а достъп до нея да имат и младите стопани.

Тя съобщи, че предстои комуникация с Европейската комисия. По искане на държави членки на ЕС ще бъдат описани допустимите по европейското право ограничения и критерии за управление на поземлената собственост. Въз основата на този базов документ трябва да направим обществен дебат и нова регулация на поземлените отношения в България. Проблемите в земеползването не са само в България, коментира депутатът.

Десислава Танева посочи, че във всички страни членки се вижда концентрацията на поземлената собственост в ръцете на мултинационални  компании, което води до поскъпване на земята и рентите несъразмерно спрямо дохода от земеделие.

Ограничен е достъпът до земя на младите фермери и малките стопанства – това са хората, които искаме да задържим в селските райони. Работата по поземления кодекс трябва да продължи, категорична е тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още