IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Global Property Guide: Цените на жилищата в България продължават да растат силно

Строителството остава доста под пика и продължава да намалява, отбелязва онлайн изданието

15:15 | 27.12.18 г. 9
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Ски курортите стимулират ръста на продажбите

Банско в Югозападна България регистрира ръст на трансакциите от 15% през трите тримесечия на 2018 г., сочат данни на Bulgarian Properties.

Другите два големи ски курорта в страната – Пампорово и Боровец, също са регистрирали силно повишаване на обемите от продажби със съответно 10% и 11%.

„Това показва, че имотният пазар в ски курортите в България вече е активен през цялата година, а през летните месеци търсенето на имоти за покупка е особено високо“, казва Полина Стойкова, изпълнителен директор на Bulgarian Properties.

„Основните причини за повишаването на привлекателността на имотите в ски курортите са от една страна, привлекателните цени, които са най-добрите в Европа, а от друга страна, подобряването на инфраструктурата, лесният и бърз достъп от големите градове, натрупаният опит в управлението и поддържането на комплексите и преди всичко – ски курортите в България се превърнаха в курорти, работещи през цялата година“, допълва Стойкова.

Само около 40% от купувачите на имоти в Банско са българи. За сметка на това в Боровец и Пампорово почти всички купувачи са българи, които живеят в София и други големи градове, отбелязва Global Property Guide.

Инвеститорите търсят инвестиции, които осигуряват капиталова печалба и възвръщаемост от наеми. Ваканционните имоти в ски курортите са смятани за привлекателни като инвестиции, осигуряващи приходи от наеми.

Строителството остава доста под пика и продължава да намалява

От 2005 до 2011 г. 16 700 жилищни единици са били завършвани всяка година. Строителството достигна пик през 2009 г., когато завършените жилища надхвърлиха 22 хил. единици. След това обаче завършените жилищни имоти рязко намаляха и през 2017 г. бяха построени само 8384 жилища. Сходни са нивата и в годините след 2010 г., отбелязва Global Property Guide.

През трите тримесечия на 2018 г. новопостроените жилища намаляха отново с 9,2% до едва 5809 жилищни единици, допълва изданието.

Лихвите остават ниски

Средните лихви по ипотечните кредити, деноминирани в лева, достигнаха рекордно дъно от 3,33% през септември 2018 г. спрямо 3,88% година по-рано, сочат данни на Българската народна банка (БНБ). Средните лихви по ипотечните кредити, деноминирани в евро, леко са се повишили до 4,41% спрямо 4,18% година по-рано.

Ипотечният пазар в България показва признаци на подобрение след няколко години на спад, отбелязва Global Property Guide. През септември 2018 г. са били изтеглени нови ипотечни кредити на обща стойност 245,65 млн. лв. (125,63 млн. евро), което е ръст с 11,6% спрямо същия период на миналата година. Над 92% от новите ипотечни кредити са деноминирани в лева с фиксирана лихва за първата година.

Общата дължима сума по жилищните кредити е нараснала с 9,9% до 10,23 млрд. лв. (5,23 млрд. евро) през септември 2018 г. спрямо същия период на миналата година, сочат данни на БНБ.

През 2017 г. ипотечният пазар леко се разшири до 9,58% от БВП спрямо 9,35% от БВП през 2016 г., но е под равнището от 11,65% от БВП през 2010 г., отбелязва Global Property Guide.

Изданието припомня, че ипотечният пазар е преживял голям ръст в годините на бума спрямо едва 0,38% от БВП през 2000 г.

Доходността от наеми е сравнително добра

В София брутната доходност от наеми, т.е. възвръщаемостта от имот, който е изцяло отдаден под наем, преди включването на разходите, е умерена до добра. Доходността в центъра е около 6% през септември 2018 г., като остава почти непроменена спрямо същия период на миналата година, сочат данни на Global Property Guide. Доходността в широкия център е сходна.

Докторската градина, Иван Вазов, Изток и Лозенец са сред най-търсените квартали в центъра. Посолства, музеи и университети се намират там, както и много паркове и зелени пространства, които ги правят популярни за чужденци.

Доходността от имоти под наем в квартали като Бояна и Драгалевци достига 6,4% за най-малките апартаменти.

Global Property Guide не предоставя данни за доходността от имоти под наем в моски и ски курорти в България, тъй като наемите в тези райони са твърде сезонни.

Разходите по трансакциите в България са умерени и като цяло са разпределени поравно между купувач и продавач, отбелязва изданието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 13 rate down comment 4
nikolovnn
преди 5 години
Признавам, че статиите свързани с имоти (вече) ги чета по диагонал. Ено въпросче от лаик - за броя на продажбите нищо не видях в статията, отделно не видях нищо за тенденциите (евентуално покачване на лихвите, евентуално затягане на раздаваните кредити...). По мое мнение журналистиката, малко от малко поне, трябва да е безпристрастна... Нищо такова не виждам аз!Поздрави и весели празници!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 13 rate down comment 2
skyfighter
преди 5 години
В статията се споменава броя на новите жилища, че са 5 759 за периода януари - септември за страната. Тези данни на НСИ да грешни, и те го знаят, днес говорих с тях. Данните за София са в пъти занижени, тоест те нямат нищо общо с реалността. Вижте данните по градове/области и ще видите. Реалната цифра за страната, ако само София е грешна, трябва да са към 8 000 да речем.Моля вземете мерки за корекция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 2
Kikaha2
преди 5 години
ей това е анализа, другото са глупости! сега е момента за парталамента :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 17 rate down comment 8
sdk
преди 5 години
тези глупости за имотният пазар в бг, вече въобще не ги чета.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 21 rate down comment 3
coder
преди 5 години
Май са объркали евро с лева в цените за двустаен/тристаен. Иска им се.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 25 rate down comment 5
michaelis12
преди 5 години
аз не знам те коги са спадале .... единпанел според Тиквесторо требе да е около 500стин бона вече с тия безконечни съчинения .... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 4
ABBA
преди 5 години
Отговорните другари демек.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 4
ABBA
преди 5 години
Тъй ша а... Тиквата, Рапона, Цацата, Шиши, Шматката и Големите *** в качеството си на колониална администрация направиха икономиката неефективна.Къде да влагат пари, тия де перат пари и евробюджети?Нали да трупад парламетни, да мое младите да няма къде да раждат.Требе да се надуват всички балони, кои мое да се надуват.А ако нещо се отклони от правилния курс на Партията,Рапона от Фашингтон ще се провикне, та отговорните дръгари да го чуят!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 4
hob6
преди 5 години
Ограничено предлагане!!Хмм.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още