IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

COVID-19 скъсява времето за сключване на имотни сделки

На пазара са останали само мотивираните купувачи, които са готови да пристъпят към закупуването на имот

18:01 | 05.10.20 г.
<p>
	<em>Снимка: EPA/БГНЕС</em></p>

Снимка: EPA/БГНЕС

В Стара Загора ръстът на жилищните кредити на Пощенска банка е по-малък в сравнение с Пловдив и на национално ниво. „Купувачите в града по-бавно вземат решения за закупуване на имот, а сумата на отпусканите кредити е два пъти по-малка спрямо Пловдив. Клиентите купуват старо строителство отпреди 2015 г., като това се отнася за около 65% от сделките. По отношение на новото строителство и тук купувачите търсят предимно по-големи имоти с две спални. Кварталите „Три чучура“ и „Железник“ са най-предпочитани поради добрите цени на имотите и добрата инфраструктура. Интерес има и към къщи с дворове в близки села като Малка Верея и Пряпорец“, каза Иванова.

Тя очаква, ако няма нова вълна на коронавируса и политически сътресения, 2020 да бъде добра година за жилищното кредитиране.

Покупките на складови и производствени площи се увеличават

През 2019 г. в търсенето на индустриални и складови площи под наем в Пловдив е започнало забавяне, но в същото време се е увеличил интересът към покупка на такъв тип имоти с цел излизане на инвеститорите от наемни отношения и инвестиране в собствени бази, съобщи Атанас Ласков, представител на платформата БГСКЛАД.

„В началото на 2020 г., с обявяването на извънредното положение, бизнесът с индустриални и складови площи почти застина, но това беше краткосрочно. През март, април и началото на май наемният пазар се сви почти с 90%, въпреки че остана активно търсенето на складови площи от 200-250 кв. м от фирми за търговия с бързооборотни стоки, логистични и куриерски компании. При тях коронавирусът се отрази по-скоро положително на бизнеса им, те постигнаха ръст на продажбите и се активизираха в търсенето на такъв вид площи“, отбеляза Ласков.

През същия период производствените площи са отчели много сериозен спад, тъй като са останали извън търсенето на пазара. „Това оказа влияние на цените и на наемните нива. При складовите площи от 200-250 кв. м не се забеляза спад на цените, а дори дефицитът им доведе до траен ръст. При производствените площи обаче имаше свиване на цените с почти 40%. Липсваше и интерес от инвеститори, които да се позиционират на производствени площи между 500 и 5000 кв. м“, посочи Ласков.

В същото време цените на пазара на покупко-продажби са останали стабилни и дори са се повишили с 10%-15% заради засиления интерес от страна на купувачите и липсата на достатъчно предлагане. „Търсенето беше движено основно от фирми, които бяха постигнали добри печалби през последните четири-пет години и бяха готови да инвестират в собствени производствени бази. Най-търсени са имотите на цена от 300 хил. до 600 хил. евро“, каза Ласков.

Бурното строителство на нови проекти със спекулативна цел обаче е спряло, тъй като инвеститорите очакват по-добри времена. Въпреки това има готови проекти, които може да излязат на наемния пазар до една-две години.

„Пазарът на градски складове все още не е познат в Пловдив, но смятам, че това е ниша, която скоро ще добие голяма популярност и очаквам развитие в тази посока. Този тип складове са от полза за малки търговски обекти“, посочи Ласков.

Онлайн дискусията беше организирана от сайта Imoti.net.

Онлайн дискусиите на Imoti.net се провеждат с генералното партньорство на Пощенска банка, основен партньор е Национална асоциация на строителните предприемачи и с подкрепата на ЗАД „Армеец“. 

Медийни партньори на онлайн дискусиите на Imoti.net са Investor.bg, Money.bg,„Мениджър“ и „Градът Медиа Груп“.

 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още