IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарът на наеми в София: Възстановяване на различни скорости

Заради инфлацията наемодатели вдигат офертните наеми, въпреки че за момента това поведение не е тенденция на пазара

08:10 | 16.06.22 г. 6
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Наблюденията на Михова сочат, че в последните две десетилетия доходността от наем в София спада заради разликата в покачването на цените на жилищата и на наемите. В момента средната брутна възвръщаемост от дългосрочен наем на типично жилище в столицата е около 4-4,5%.

„Въпреки влошаващите се спрямо предходни години параметри инвестицията в имот, който да се отдава под наем, остава една от най-предпочитаните от българите и предоставя много добри възможности за печалба. Освен това дава дългосрочна сигурност и е актив, който съхранява стойност във времена на висока инфлация“, казва Михова.

Нова ниша на наемния пазар?

В САЩ почти 26 млн. жилища са собственост на институционални инвеститори. Само МАА, най-големият фонд за имоти в страната, базиран в Тенеси, притежава повече от 100 хил. апартамента. В последните три години стотици милиарди долари са инвестирани в този сегмент на пазара от фондове гиганти на Wall Street, които търсят добра доходност от нарастващия им капитал. Същата тенденция се забелязва и в Западна и Северна Европа, макар и с много по-бавни темпове и значително по-ниски обеми на инвестираните средства. Институционални инвеститори изкупуват цели квартали или жилищни сгради, тъй като за тях това е възможност да диверсифицират портфейла си от активи, в който традиционно влизат търговски и офис площи.

През 2021 и 2022 г. в София бяха обявени няколко проекта тип built to rent, построени с цел отдаване под наем, което според Михова демонстрира първи признаци на промяна в мисленето на българските предприемачи. Според нея може да се очаква, че строителството на жилищни сгради с цел отдаване под наем на апартаментите в тях ще се засили, включително заради повишаването на цените на жилищата и нарастващата им недостъпност за обикновения българин.

„Виждаме инвеститори със силен нюх, които забелязаха тази ниша и започнаха да предлагат напълно обзаведени апартаменти в комплекси с добри условия за живот, включващи пространства за съвместна работа, фитнес зони, ресторанти, зелени площи“, коментира Явор Пердухов, мениджър на Forton Homes, по време на жилищна конференция миналата седмица.

Според него възможните клиенти на такива комплекси с жилища под наем са три основни вида в зависимост от сроковете на наемните договори, които може да са дългосрочни, средносрочни и дори краткосрочни. Това са току-що завършили студенти, които имат добра професия и финансова обезпеченост, но все още не са решили накъде да поемат в живота - дали искат да живеят в България или в чужбина, и търсят гъвкавост в добре уредена среда, отбеляза Пердухов. Други възможни клиенти са чужденци, които според него все по-често идват в България, за да работят оттук, също разполагат със сериозни финансови възможности и искат гъвкави условия на обитаване.

„Освен това имотите стават все по-недостъпни и затова след време, надявам се в по-дългосрочен план, част от хората няма да могат да закупят собствен имот. Това ще създаде възможност да наемат имоти в качествени сгради“, допълни Пердухов. Според него благодарение на добавената стойност в сградите жилищата в тях могат да се отдават при по-високи наемни нива.

Весела Илиева, управляващ партньор в Unique Estates добави по време на същото събитие, че компанията ѝ има сред клиентите си мениджъри, ръководители на компании, които са пристигнали в София на обучение, например, и искат да наемат апартамент за един до осем месеца. „Оказва се, че София е единствената столица в Европа, която няма такъв продукт, защото наемодателите тук търсят дългосрочна доходност и не са склонни срокът на наемния договор да е под една година“, отбеляза тя.

Илиева посъветва инвеститорите, които в момента строят, да заемат тази ниша, защото търсене има. „Имаме няколко инвеститори, които вече построиха или преустроиха сгради, в които всички апартаменти са за отдаване под наем, това се отнася и за затворени комплекси с къщи. Инвестицията е добра и за собственика, тъй като той винаги може да продаде бързо тези обзаведени жилища в качествена сграда“, коментира Илиева и допълни, че доходността от подобен тип имоти е около 6%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 8 rate down comment 0
Crux
преди 1 година
Deja Vu.Спомням си добре как 2008-а брокерите бодро обясняваха как никакъв спад не се очаква, ръстът ще бъде минимум 15% годишно в обозримо бъдеще, хубавите и качествени имоти никога не губят стойност, търсенето надвишава предлагането в пъти и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 10
penman
преди 1 година
Каврък, вместо да пишеш поредните глупости, вземи да работиш, че иначе никога няма да си купиш собствено жилище!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 4
Борката
преди 1 година
Ние сме в галопираща инфлация (над 10%), но мисирките нямат инструкции да говорят. Пречи на евроатлантическите ценности. Ако много прецизно се измери по старата технология от 80-те години, САЩ също са в галопираща инфлация!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 2
nkavrakov1982
преди 1 година
Имотните пазари в САЩ и Европа преживяват спад на цените, тъй като купувачи излизат от пазара, казва глобалният главен инвестиционен директор на компанията Hines, един от най-големите инвеститори в недвижими имоти в света, цитиран от Bloomberg.Това е публикувано на 14.Юни...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 2
nkavrakov1982
преди 1 година
Ето Ви цитат от статията който е чисто внушение и манипулация "Малко са хората, които чакат пазарът да се стабилизира или да тръгне надолу, допълва тя."Коя е тя ?Брокерка която живее от комисионни?Да очакваме брокерката да каже че има настроения към спад в цените от купувачите ли ?Смешно е !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 2
nkavrakov1982
преди 1 година
Искам да потърсите отговорност на всички брокери,агенции,посредници,строители дето цитирате нон стоп,за изявленията и внушенията им пак в такива статии за това че лихвите щели да си останат ниски,за това че цените били нормални и балон нямало,защото в момента на всички пазари глобално цените на жилищата започват да коригират в посока надолу к купувачите се изтеглят от пазарите защото банките започват ударно к агресивно да вдигат лихвите.Още в началото на годината ме бяхте цитирали в Ваша статия наред с всичките тези посредници и още тогава бях обяснил че тези нива на инфлация ще обърнат пазара след 6 месеца заради лихвите ,инфлацията и ерозията на доходите в домакинствата .Вече сме средата на годината и процесите са в ход,но продължаваме да говорим за възстановяване на наемния пазар като всъщност виждаме че реално наемите общо взето са си същите,продължаваме да говорим за инвестиции при положение че при тези наеми инвестицията в имот не само че не е инвестиция ами се превръща в огромна загуба на всички които се подлъгаха да си спасявали парите в имоти в последните година,две.Внушенията в такива материали смятам аз би трябвало да бъдат преследвани от закона защото брокера,предприемача,посредника ,банката нямат интерес цените да падат,те имат интерес и работят в посока цените да не падат за да могат максимално да натоварят домакинствата,кредитополучателите и всеки желаещ да придобие жилище.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още