IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търсенето на висок клас жилища у нас се забавя, расте интересът от чужденци

Охлаждане на интереса на купувачите ще помогне за балансиране на пазара, счита консултантска компания

20:20 | 01.08.22 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

Търсенето на жилища ново строителство в средновисокия и висок сегмент е забавило скорост в края на първото тримесечие, тъй като повечето участници на пазара са заели изчаквателна позиция заради геополитическите и икономическите предизвикателства, пише консултантската компания Colliers International.

Нараства интересът към закупуване на имоти от чужденци, които пребивават за по-дълъг срок в страната. Целта на покупката е за собствени нужди в краткосрочен план. Това е довело до ръст на продажбите на завършени имоти, предназначени за такива купувачи в сравнение с предходните години.

През първото полугодие на тази година предлагането на средновисок и висок клас жилища записва ръст от 4%, с което броят на жилищните единици достига 13 270.

По-голямата част от новото предлагане е осъществено през първото тримесечие на годината, докато динамиката през второто тримесечие се е забавила заради войната в Украйна и нарушената верига на доставки на строителни материали.

За първи път от края на 2020 г. има ръст в проектите в строеж, с който те достигат 3800 жилищни единици. При новите жилища продължава тенденция към увеличение на площта на общите помещения (хол и трапезария) и обособяване на работно пространство.

Друга тенденция при проектите в строеж е задържане на предлагането и продажбите. Причините за това са постоянно променящите се цени на строителните материали и затрудненията в доставките им, което води до предпазливост при формиране на себестойността на предлаганите имоти.

Нивата на свободните жилищни единици остават стабилни след незначителния спад в началото на годината и съставляват 2% от общия обем.

Най-продаваните типове имоти са апартаменти с три спални, следвани от апартаменти с две спални и къщи. Търсенето е съсредоточено предимно върху жилища за собствено ползване (75% от всички трансакции) спрямо тези за инвестиция.

Тенденцията, която определя динамиката на пазара през първото полугодие, е желанието за преминаване от по-малко към по-голямо жилище.

Офертната и покупната цена се изравняват

Средните продажни цени остават стабилни през първите шест месеца на 2022 г., като за апартамент с две спални те са между 180 хил. и 230 хил. евро, а за апартамент с три спални достигат между 240 хил. и 300 хил. евро. Цените на къщите от редови тип варират между 320 хил. и 450 хил. евро, а на самостоятелните къщи надхвърлят 486 хил. евро.

Разликата между офертната и покупната цена се е стопила, като все по-често допълнителна отстъпка от офертната цена не се предоставя.

Средните наемни цени регистрират ръст от 8%, който се дължи на по-високите нива на търсене. Премествания на операциите на компании от Русия и Беларус, както и изтегляне на служители от Украйна, са основна причина за активността на наемния пазар през второто тримесечие на 2022 г.

Средни наемни нива за апартаменти с две спални са между 1000 и 1300 евро, а за апартаменти с три спални достигат между 1400 и 1700 евро. Наемът на къща надхвърля 2150 евро, сочат данните на Colliers.

Очакванията са покачването на лихвените проценти от Федералния резерв и Европейската централна банка (ЕЦБ) да доведе до намаляване на икономическата активност, което най-вероятно ще се усети още през есента на тази година. Colliers счита, че това основно ще засегне по-големите проекти във фаза на планиране и строителство.

Според компанията обаче потенциалното охлаждане на интереса на купувачите ще спомогне за балансирането на пазара, защото през последните години има недостиг на жилища в София.

С добър потенциал за развитие в средносрочен план е инвестиционният пазар на жилища под наем (built-to-rent), който вече набира популярност в Централна и Източна Европа, най-вече в Полша и Чехия. Това са жилища, построени специално за отдаване под наем, обикновено дългосрочно. Управлението е професионално и се осъществява от собственика или от оператора на сградата. Първите проекти с този клас активи в България вече са факт.

Colliers очаква средните наемни цени на жилищата от средновисок и висок клас да се запазят стабилни, а ръстът на продажните цени да се забави.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
earth1225
преди 1 година
Расте интересът от чужденци.....Расте друг път и на друго място.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още