IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на материалите оскъпяват имотите от висок клас в София с до 9% тази година

Въпреки нарастването на предлагането се очертава недостиг на жилища, които отговарят на повишените критерии на купувачите

13:38 | 24.02.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Ralph Kelly via Unsplash</em></p>

Снимка: Ralph Kelly via Unsplash

Продажните цени на жилищата от средновисокия и високия сегмент в София се очаква да нараснат с между 7% и 9% заради високите цени на строителните материали и високата инфлация, прогнозира консултантската компания Colliers International.

Тя очаква също продажбите на имоти в процес на строителство да продължат, а интересът към големи жилища с повече пространство да се запази.

Към края на миналата година предлагането в сегмента на средновисок и висок клас жилища е регистрирал ръст от 6% спрямо първата половина на годината и достига 12 760 жилищни единици.

Въпреки нарастването в предлагането обаче се очертава тенденция на недостиг на жилища в сегмента не по отношение на броя жилища, а на наличието на такива, които отговарят на повишените критерии на купувачите, пише Colliers.

Свободните жилищни единици в завършени комплекси запазват дела си от 3% от общия обем, а броят на жилищните единици в проекти в активно строителство e 3200 и продължава да намалява спрямо първата половина на годината.

Двойно по-висока активност спрямо 2020 г. е регистрирана по отношение на броя на сключените сделки през 2021 г. Най-продаваните типове имоти са апартаменти с две спални (69%), следвани от къщи (15%) и апартаменти с три спални (8%).

През втората половина на годината търсенето е било съсредоточено предимно върху жилища за инвестиция (62% от всички трансакции).

Colliers обобщава, че през миналата година пазарът е бил движен от активни купувачи, които са търсели имоти както за собствено ползване, така и за инвестиция.

Достъпното банково кредитиране и ниските лихвени проценти оказват влияние и върху покупката на имот с банково финансиране - 62% от общия брой сделки през разглеждания период.

Продължава тенденцията да се търсят жилища с допълнително пространство, което да се обособи за работа/кабинет, както и партерна тераса, двор, градина към имота.

Активното търсене и временно намаляване на предлагането заради здравната криза е повишило цените на жилищата с 12% през втората половина на годината. Сега средната цена на апартамент с две спални е между 180 хил. и 230 хил. евро, а на апартаменти с три спални – между 240 хил. и 300 хил. евро.

Цените на къщите от редови тип варират между 320 хил. и 450 хил. евро, а на самостоятелните къщи започват от 486 хил. евро.

В същото време средните наеми остават стабилни на ниво от 950-1200 евро за апартамент с две спални и 1300-1600 евро на тристаен апартамент. Средният наем на къща е 2000 евро.

Разликата между офертната и покупната цена се стопява до по-малко от 1% през второто полугодие на 2021 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още