IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ препоръчва на Дубай да въведе регулации на пазара на имоти

Фондът се опасява от надуването на нов имотен балон в емирството

15:54 | 21.05.13 г.
Автор - снимка
Редактор
МВФ препоръчва на Дубай да въведе регулации на пазара на имоти

Дубай трябва да регулира възстановяването на пазара на имоти, за да избегне сценарий със спукването на балон, препоръчва Международният валутен фонд (МВФ), цитиран от MarketWatch.

Изданието припомня, че през 2008 г. емирството пострада сериозно, след като заради кризата се спука имотният балон. В последствие цените паднаха с над 60 на сто в някои райони.

От няколко месеца обаче се наблюдава изключително интензивно натоварване на сектора на имотите. Данните на Jones Lang LaSalle сочат, че през първото тримесечие на годината цените на жилищата са се повишили средно с 18 на сто.

„Важно е, като се вижда какви запаси от имоти ще излязат на пазара, да се гарантира, че темповете на растеж ще са по-умерени, за да се избегне риска от нов цикъл на надуване и спукване на балона“, коментира Масуд Ахмед от звеното на МВФ за Близкия Изток.

Що се отнася до дълговото бреме на Дубай, Ахмед посочи, че няма притеснения за способността на емирството да си погасява задълженията си.

Няколко държавни фирми изпаднаха в затруднение да си покриват дълговете заради застоя на глобалната икономика. Дубай пък беше принуден през 2009 г. да заеме 20 млрд. долара от по-богатия си съсед Абу Даби.

През ноември Standard Chartered изчисли, че общият дълг на Дубай и свързаните с правителство компании възлиза на 109 млрд. долара.

Според Масуд Ахмед държавните компании поне засега се справят добре с управлението на задълженията. Наскоро Dubai Group постигна споразумение с основните си кредитори за преструктуриране на дългове в размер на 10 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:57 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още