IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жилищните цени в Китай забавиха темпа на ръст до 8-месечно дъно

Цените ще продължат да губят инерция, но в крайна сметка ще се стабилизират благодарение на все още силното търсене, коментира анализатор

11:09 | 18.04.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Жилищните цени в Китай забавиха темпа на ръст до 8-месечно дъно

Ръстът в цените на жилищата в Китай се е забавил до 8-месечно дъно през март, като в трети месец губи инерция, съобщава Ройтерс. 

Средната цена на жилищата в 70 основни града на страната е нараснала със 7,7% на годишна база спрямо ръст от 8,7% за февруари, показават изчисления на агенцията.

На месечна база повишението на цените през март е с 0,2% след покачване с 0,3% през февруари.

„Жилищните цени ще продължат да губят инерция тази година, след като виждаме повече строители да ги понижават. Пазарът обаче в крайна сметка ще се стабилизира благодарение на все още силното търсене и на местните управи“, коментира Лиу Юен, ръководител Анализи в консултантската компания за недвижимости Centaline в Шанхай.

Имотният пазар в Китай започна да се охлажда от края на 2013 г., тъй като властите затегнаха контрола върху спекулативните покупки и след като банките утежниха кредитните условия за купувачите и дребните строители.

Правителството от четири години се опитва да овладее, според някои с успех, рекордните жилищни цени, тъй като се опасява от образуването на балон.

„Текущият имотен пазар е леко охладен спрямо горещата ситуация от последните години, което е добре за устойчивото развитие на сектора“, смята Чън Гуоцян, вицепрезидент на China Real Estate Society.

Твърде рязък спад на сектора, който поддържа около 40 други индустрии, обаче може да увеличи лошите кредити и да забави икономиката, която отчете ръст от 7,4% през първото тримесечие – най-слабият от година и половина.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:26 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още