IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на жилища и новото строителство в Китай намаляват през тримесечието

Строителните компании имат опасения за перспективите пред пазара на имоти и задържат строителството, според анализатор

11:15 | 16.04.14 г.
Продажбите на жилища и новото строителство в Китай намаляват през тримесечието

Продажбите на жилища в Китай са намалели през първото тримесечие, а новото жилищно строителство се свива заради затегнатите условия за кредитиране, които също допринасят за забавянето на пазара на имоти в страната, предаде Bloomberg.

Стойността на продадените през първите три месеца на годината жилища в страната се е понижила със 7,7% до 1,1 трлн. юана (177 млрд. долара) спрямо същия период на миналата година, сочат данните на китайската национална статистическа служба. Това е първият спад на стойността на продадените през първото тримесечие на годината жилища от 2012 г. насам.

Същевременно строителството на нови жилища се е свило до 291 млн. кв. м за периода, което представлява спад от 25 на сто на годишна база, показват още данните.

Според статистиката на Китайската централна банка обемът на новоотпуснатите кредити се е понижил с 19% през март на годишна база, а паричното предлагане се е забавило значително.

„Големият спад на новото жилищно строителство е изненадващ и показва, че строителните компании, най-вече непубличните, имат опасения за перспективите пред пазара на имоти и задържат строителството“, коментира Дзънсон Ду, анализатор недвижими имоти в Credit Suisse Group AG в Хонконг.

„Затегнатото кредитиране и паричното предлагане са основната причина за отслабването на продажбите“, допълва анализаторът.

Статистиката сочи още, че през първото тримесечие на годината инвестициите в недвижими имоти в Китай са се увеличили с 16,8% спрямо първото тримесечие на миналата година. Същевременно обаче приходите от продажби на имоти са се свили с 5 на сто за същия период.

Тръстовете в Китай също са станали по-внимателни при кредитирането на строителните компании и са започнали да намаляват експозициите си към сектора на имотите заради нарастващите фалити, съобщава Ройтерс.

Друга причина за свиването на дейността на тръстовете са мерките на правителството срещу „сенчестото“ банкиране. Миналата седмица китайският банков регулатор публикува правила специално за кредитната дейност на фондовете за инвестиции в имоти, според които се въвежда персонална отговорност за безотговорно кредитиране.

Новите регулации изискват също така акционерите в тръстовете да осигуряват ликвидна подкрепа и капиталови инжекции при необходимост.

Китайските тръстове са небанкови кредитори, които продават инструменти с висока доходност на инвеститори, а с приходите кредитират бизнеса. Те се считат за ключов елемент от „сенчестото“ банкиране в страната, отбелязва информационната агенция.

Въпреки че самите тръстове не са отговорни за загубите от неразумни инвестиции, те искат да избегнат правните рискове, както и рисковете за репутацията им.

Същевременно се отчита ръст и на фалитите на компании, които са заемали средства на други компании в Китай, допълва Ройтерс.

Междуфирменото кредитиране в Китай почти се е удвоило през 2013 г., като се превръща във вторият най-важен източник на финансиране след банковите кредити.

Още за икономиката на Китай вижте в материала на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:56 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още