IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарът на имоти в Испания се възстановява

Продажбите на жилища се увеличават за пети пореден месец, възстановяват се доверието и ликвидността на пазара

17:25 | 25.09.14 г.
Пазарът на имоти в Испания се възстановява

Продажбите на имоти в Испания се увеличиха на годишна база през пет поредни месеца тази година като сигнал, че жилищният пазар става все по-стабилен, пише онлайн изданието propertywire.com.

Според последните данни на испанския статистически институт, които са от юли, продажбите са се увеличили с 10 на сто на годишна база.

„След пет поредни месеци на годишен ръст на продажбите е ясно, че испанският пазар на имоти започва да се възстановява от гледна точка на обемите, тъй като все повече купувачи влизат на пазара. Данните като цяло потвърждават, че продажбите са стабилни“, коментира Марк Стъклин от Spanish Property Insight.

По думите му ръстът на сделките представлява знак за нарастващото доверие към пазара и подобряването на ликвидността, както и намаляването на риска. Когато пък купувачите надвишат броя на продавачите, започва и ръст на цените.

Данните за пазара на имоти в Испания са дълго чакани след осем поредни години на тежки спадове. Те обаче не означават, че кризата е приключила, предупреждава Стъклин.

Той посочва, че данните за продажбите подсказват, че сделките вероятно няма да претърпят нов спад. Въпросът е колко бързо ще започнат да се възстановяват.

Според него, както и според други посредници на пазара на имоти в Испания, основен двигател на ръста на сделките представлява засилената активност на чуждестранните купувачи, за което свидетелства и по-високата активност в популярните сред чужденците региони. Това означава, че все още има голямо пространство за възстановяване на местното търсене на фона на спадащата безработица и по-улесненото ипотечно кредитиране.

Данните същевременно сочат, че купувачите се ориентират предимно към стари жилища, докато продажбите на нови жилища продължават да се свиват, макар и с по-бавни темпове. Очаква се запасът от качествени нови жилища да продължи да се усвоява бавно и през следващите години.

Заради кризата новото жилищно строителство в Испания се срина с 95 на сто спрямо бума на пазара, а строителната индустрия почти изчезна.

Заради кризата и засиленото предлагане на жилища, останали от времето на бума на пазара, наемите в Испания продължават да падат, отчита още Стъклин. Същевременно обаче в атрактивните и търсени райони имотите, отдавани под наем, не достигат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:00 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още