IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стойността на британските жилища под наем е напът да надмине 1 трлн. паунда

Над 25% от населението на Лондон обитава частни имоти под наем, спрямо 18% средно за страната като цяло

12:10 | 11.11.14 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	&nbsp;Лондон формира над 40% от частния сектор на имотите под наем. <em>Снимка: freeimages.com</em></p>

 Лондон формира над 40% от частния сектор на имотите под наем. Снимка: freeimages.com

Стойността на имотите, отдавани под наем от частни собственици във Великобритания, е напът да прескочи границата от 1 трлн. паунда (близо 1,28 трлн. евро) следващата година, сочи ново проучване на ипотечния кредитор Kent Reliance, цитирано от PropertyWire.

Общата стойност на имотите в частния сектор на имоти под наем вече достига 930,7 млрд. паунда, нараствайки със 109,5 млрд. паунда само в рамките на миналата година, което е ръст от 13,3%, сочат данни от проучването.

Спрямо последното дъно през 2009  г. секторът е нараснал с 302,5 млрд. паунда, а финансовата криза е оказала слабо влияние върху него. Дори след пика на имотния бум от 2007 г. той е нараснал с над четвърт трилион паунда.

Растежът в дългосрочен план изглежда още по-впечатляващ, като стойността на активите на частните хазаи днес е над три пъти и половина по-голяма от нивото в началото на 2001 г., когато е била 262,1 млрд. паунда.

Проучването разкрива, че продължителният растеж на сектора се дължи на много силното търсене от страна на наемателите на жилища.

От 2001 г. насам секторът на частните наеми е нараснал с близо 2 млн. домакинства, което е ръст от 71,4% за периода. Днес на Острова има над 4,6 млн. домакинства в сектора на частните наеми поради комбинацията от отделни лица и семейства, които предпочитат да останат гъвкави, продължаващата нетна имиграция, понижението на заплатите в реално изражение, по-голямата задлъжнялост сред по-младите домакинства, растящите цени на имотите и трудностите при осигуряване на ипотечно финансиране.

Макар и да има признаци на забавяне на бързото поскъпване на жилищата в страната, според проучването на Kent Reliance при текущите пазарни тенденции частният сектор на имотите под наем ще надхвърли 1 трлн. паунда през втората половина на 2015 г.

Към момента Лондон формира около 41% от стойността на сектора с активи на стойност 377,3 млрд. паунда. Над една четвърт от населението на британската столица обитава частни имоти под наем, спрямо 18% средно за страната като цяло.

Нараства и общият обем на наемите, плащани от наемателите в страната. Така за 12-месечния период до края на юни хазаите са получили 44,8 млрд. паунда, което е ръст от 5,5% на годишна база.

Ръстът на самите наеми обаче се забавя. През периода средният наем на жилище е нараснал със само 1,1% спрямо 2,9% година по-рано. Средният наем в страната е 813 паунда на месец, спрямо 804 паунда година по-рано.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:59 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още