IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ разкритикува Полша за законовите промени за ипотеките във франкове

Марио Драги предупреждава Варшава за евентуалните негативни ефекти за банковия сектор и икономиката

13:05 | 07.08.15 г.
Автор - снимка
Създател
ЕЦБ разкритикува Полша за законовите промени за ипотеките във франкове

Европейската централна банка (ЕЦБ) предупреди Полша, че предложеният закон за преструктуриране на ипотеките в чужда валута ще изяде печалбата на банките, ще затрудни възможностите за кредитиране и като цяло – ще има отрицателен ефект върху цялата икономика, информира WBP Online.

„ЕЦБ отбелязва, че приемането на проектозакона се очаква да причини финансови разходи за банковия сектор“, гласи становището на базираната във Франкфурт банка, подписано от нейния президент Марио Драги.

„Освен това проектозаконът може да има някои отрицателни ефекти, ако доведе до влошаване на доверието на чуждестранните инвеститори поради увеличено възприятие на правната несигурност“, пише още там.

ЕЦБ предлага на полските власти да извършат анализ на възможните ефекти за икономиката.

Отговорът на Марио Драги, с дата 5 август, е по повод отправено искане от полския парламент от 23 юли за становище относно законопроекта.

Точно в сряда парламентът прие спорна и неочаквана промяна в плана за предоставяне на финансова помощ за притежателите на ипотеки в швейцарски франкове. Новостите касаят разходите, които трябва да понесат банките при конвертиране на кредитите от франкове в злоти. Законопроектът залага банките да понесат 90% от разходите, а не първоначалните 50%.

Новата промяна, ако бъде одобрена от горната камара на парламента и бъде подписана от президента, ще доведе до ръст на разходите на банките над 9 млрд. злоти (2,34 млрд. долара), каквито бяха първоначалните оценки. Като цяло идеята е ипотеките във франкове да бъдат конвертирани в злоти по текущия курс.

Решението на Швейцария от януари да изостави политиката за ограничаване поскъпването на франка спрямо еврото увеличи стойността на кредитите, отпуснати във франкове, в счетоводните книги на полските банки, като стойността на някои кредити, сравнени с цените на имотите, скочи над 100%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още