IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отмяната на политиката за "право на едно дете" в Китай и пазара на имоти

Очаква се увеличението на размера на китайските домакинства да засили търсенето на по-големи жилища

09:25 | 03.11.15 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Решението на Китай да отмени политиката си за "право на едно дете" подкрепи акциите на строителните предприемачи в петък заради надеждите, че може да подсили жилищното търсене, пише в свой анализ The Wall Street Journal.

Всички китайски двойки ще имат право да имат по две деца, обявиха китайските държавни медии в четвъртък. Макар и да няма конкретен график, вероятно увеличението на размера на китайските домакинства ще засили търсенето на по-големи жилища.

Акциите на китайските строителни предприемачи поскъпнаха в петък след новината за промяната на политиката късно в четвъртък. Индексът на китайските публични строително-инвестиционни компании се повиши с 0,2% в петък, докато индексът Shanghai Composite спадна с 0,1%. Цената на книжата на China Vanke Co., най-голямата компания за жилищно строителство в света по приходи, се повиши с 0,4% до 13,67 юана за брой, а на акциите на Poly Real Estate Group нарасна с 0,7% до 8,72 юана за брой.

Анализаторите обаче са предпазливи, защото тепърва предстои да стане ясно колко от семействата действително ще имат второ дете. През последните години строителните предприемачи бяха принудени да строят по-малки апартаменти за купувачите на първи имот, след като правителството предприе мерки за охлаждане на спекулативното търсене на имоти. В края на миналата година тези мерки бяха облекчени заради по-рязкото от очакванията забавяне на жилищния пазар в страната.

През 2013 г. Пекин облекчи политиката за "право на едно дете", като позволи на определени семейства да имат второ дете, но това доведе до по-слаб ръст на ражданията от очакванията.

Тогавашната промяна позволи на около 11 млн. двойки да имат второ дете. Това обаче доведе само до 1,45 млн. нови раждания към края на май, по държавни данни. Засега развитието не оправдава надеждите на много демографи.

„Мисля, че влиянието върху жилищния пазар ще бъде ограничено поне още две години“, коментира Розелеа Йао, анализатор на пазара на имоти в Gavekal Dragonomics.

Според експертите промяната на политиката е положителна за пазара на имоти, но процесът ще отнеме време, особено в големите градове, където жилищните цени са много високи.

Анализаторът Ай Дзинуей от Шанхай изчислява, че новите правила може да доведат до още 1 до 2 млн. раждания на година, но отбелязва, че въпреки това купувачите на жилища в Китай намаляват, а населението застарява. Броят на хората на възраст между 25 и 49 години, които са основната група купувачи на жилища, ще достигне пика си от 586 млн. души тази година, след което ще започне да намалява, изтъква той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:48 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още