IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обекти на световното наследство на ЮНЕСКО вдигат цените на близките имоти

Жилищата в райони с обект на световното наследство са средно с 27% по-скъпи, сочи британско проучване

12:58 | 17.11.15 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Стоунхендж е един от най-старите обекти на световното наследство на ЮНЕСКО във Великобритания. <em>Снимка: www.freeimages.com</em></p>

Стоунхендж е един от най-старите обекти на световното наследство на ЮНЕСКО във Великобритания. Снимка: www.freeimages.com

Да живееш близо до обект на Световното наследство на ЮНЕСКО може и да означава тълпи от туристи, но определено носи ползи за цените на имотите. Поне за Великобритания това е така, разкрива ново проучване, цитирано от PropertyWire. То сочи, че жилищата в такива райони са с 27% по-скъпи.

Докато средният жилищен имот на Острова се оценява на малко над 284 хил. паунда, цените на имотите в или близо до локации с обекти на световното наследство на ЮНЕСКО могат да бъдат с близо 78 хил. паунда по-високи, сочи проучване на портала за имоти Zoopla. 

Оркнейските острови са най-достъпната локация във Великобритания за покупка на жилище в близост до обект на световното наследство, докато имотите близо до Уестминстърския дворец и Уестминстърското абатство са най-скъпи.

Жилищата в близост до неолитните паметници на Оркнейските острови струват средно малко над 130 хил. паунда, което със 178% по-малко от средната жилищна цена в близост до обект на световното наследство във Великобритания от над 362 хил. паунда.

От Zoopla откриват още, че колкото по-дълго даден обект е имал статут на световно наследство, толкова по-високи са цените на имотите в района. Първите 10 обекта на Острова, които са получили такъв статут в периода между 1986 и 1987 г., сред които са Бат и Стоунхендж, имат средна цена от близо 425 хил. паунда, спрямо едва 275 хил. паунда на обектите, избрани след 2000 г.

Традиционните обекти с такъв статут в Лондон се намират в районите с най-скъпи жилища. Жилищата в близост до Уестминстърския дворец и Уестминстърското абатство са с най-висока средна цена – над 1,715 млн. паунда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:25 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още