IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Испанската Banco Popular ускорява продажбите на проблемни активи

Банката вече преговаря с група инвестиционни фондове за продажбата на портфейл от имоти, планира и продажба на проблемни кредити за 4 млрд. евро

08:58 | 21.01.16 г.
Испанската Banco Popular ускорява продажбите на проблемни активи

Испанската финансова институция Banco Popular планира да ускори продажбата на проблемни активи през тази година, съобщава Ройтерс.

За 2016 г. банката планира да се раздели с активи, свързани със сектора на имотите, на стойност 8 млрд. евро, за да “прочисти” баланса си, посочва информационната агенция, като се позовава на запознати източници.

Banco Popular – седмата най-голяма испанска банка по пазарна капитализация, е с най-силни експозиции към пазара на имоти в сравнение с останалите банки в страната. С плана за продажби на проблемни активи имотните активи на банката ще се свият с около 30%, пише испанският в. El Pais.

От банката засега отказват коментар.

Сривът на пазара на имоти през 2008 г. причини сериозни проблеми на икономиката на Испания. Много от банките в страната трябваше да бъдат спасявани, за да се справят със загубите от заеми за сектора на имотите и с принудително отнетите активи.

През последните тримесечия Banco Popular сигнализира, че планира да ускори прочистването на баланса си на фона на възстановяването на цените в големите градове на Испания.

Един от най-интересните активи на банката е портфейл от имоти на стойност между 3,5 и 4,5 млрд. евро. Според източниците на агенцията в момента финансовата институция е на ранен етап от преговорите за продажба на портфейла на група инвестиционни фондове.

Банката планира да продаде и проблемни кредити за 4 млрд. евро.

Финансовата институция планираше в един момент да създаде собствена “лоша” банка, която да абсорбира проблемните й активи и да ги управлява. Идеята все още не е реализирана. През първите девет месеца на миналата година тя продаде проблемни активи за 1 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още