IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Държавните инвестиционни фондове се насочват към САЩ

Великобритания е изгубила привлекателността си за суверенните инвеститори

11:10 | 24.06.16 г.
Държавните инвестиционни фондове се насочват към САЩ

САЩ са изпреварили Великобритания и вече са най-привлекателният пазар в света за инвестиции на държавните инвестиционни фондове, пише онлайн порталът TheMoveChannel.com, като се позовава на данни на компанията за проучвания Invesco.

Данните показват, че през тази година оценката на суверенните инвеститори за САЩ е скочила до 8,7 точки от 10 възможни спрямо 8,3 точки от 2014 г. Същевременно Великобритания получава оценка 7,7 точки.

Компанията прави изследването вече четвърти пореден път. В него участват 77 от водещите държавни инвестиционни компании и мениджъри в световен мащаб. Анкетираните фондове управляват две трети от държавните инвестиции в глобален мащаб.

Засилването на позициите на САЩ се обяснява с схващането, че страната е все по-отворена към инвеститорите.

Болшинството от участниците в проучването смятат, че в момента Страната на неограничените възможности като цяло предлага по-привлекателни възможности за инвестиции, а процесите са по-улеснени.

Изданието припомня, че наскоро Вашингтон въведе в законодателството щедри облекчения за квалифицираните чуждестранни пенсионни фондове, които инвестират в имоти.

Доверието на държавните инвестиционни фондове в САЩ остава стабилно и въпреки срива на цените на петрола и нестабилността на пазарите. Във възход са обаче и някои нововъзникващи пазари – например в Африка.

Същевременно Бразилия, Русия, и Китай губят привлекателността си за държавните инвестиционни фондове. Единствено Индия остава атрактивна през последните две години.

От данните става ясно, че суверенните инвеститори в световен мащаб в момента са по-малко склонни да пренебрегват политически и регулаторни опасения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:38 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още