IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Австралия оказва все по-голям натиск върху чуждите инвеститори в имоти

Принудителните продажби на активи, закупени в нарушение на правилата, се увеличават

11:45 | 19.09.16 г.
<p>
	Правителството на Австралия се опасява, че все по-активните на пазара на имоти чужденци изтласкват местните купувачи на фона на резкия ръст на цените.<em> Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Правителството на Австралия се опасява, че все по-активните на пазара на имоти чужденци изтласкват местните купувачи на фона на резкия ръст на цените. Снимка: архив, Ройтерс

През последните месеци Австралия е принудила чужденци да продадат 16 имота, придобити в разрез с изискванията на правителството, съобщава Ройтерс, като се позовава на изказване на финансовия министър Скот Морисън.

От няколко месеца насам правителството на страната прилага активно правилата за чуждите инвестиции заради резкия ръст на цените на жилищата, който изтласква местните от пазара, посочва информационната агенция.

Седем от принудително продадените имоти са на китайски граждани, 4 – на британци, 2 – на канадци, а останалите – на граждани от Малайзия и Папуа Нова Гвинея. Вече бившите собственици са глобени и заради нарушаването на правилата за инвестиции в имоти от чужденци.

„Чуждестранните инвестиции в Австралия се реализират по съответните правила“, коментира Морисън на пресконференция. Той припомня, че всички чужденци, които искат да инвестират в страната, трябва да получат одобрението на специална агенция.

От 2013 г. насам правителството на Австралия е наредило продажбата на 46 имота на обща стойност 93 млн. австралийски долара (70 млн. долара). Повечето от тях са били придобити от китайски физически и юридически лица.

Невил Сандърс, който председателства професионалната организация на брокерите на имоти в страната, посочва, че до 2015 г. правилата за чуждестранните инвестиции в сектора на имотите не са съблюдавани толкова строго.

Агенцията припомня, че наскоро Морисън блокира сделката за най-големия собственик на земеделска земя в Австралия. Купувач щеше да е китайска компания. Китайски и хонконгски купувачи не успяха да придобият и електроразпределителното дружество Ausgrid. Това разпали дискусия дали Канбера не е започнала да налага протекционизъм.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още