IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Охлаждането" на пазара на имоти в Китай е продължило и през ноември

Цените на новите жилища в страната забавят ръста, а в най-големите градове дори обръщат тренда

10:41 | 19.12.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Пазарът на имоти в Китай е продължил да се „охлажда“ през ноември заради мерките за ограничаване на покупките, които някои местни администрации предприеха, за да овладеят ръстовете на цените.

Цените на новите жилища в страната отчитат ръст в 55 от 70-те наблюдавани от правителството града за статистическите цели. За сравнение, през октомври увеличение на цените беше регистрирано в 62 града, съобщава Bloomberg.

През ноември средният ръст на цените на новите жилища в Китай се е забавил до 0,6%, показва правителственият индекс. През октомври месечното повишение беше 1,1%.

Шънджън, Шанхай и Пекин продължават да са лидери по годишен ръст на цените на жилищата, но на месечна база тенденциите се обръщат и цените вече отчитат спадове.

Същевременно обаче икономиката на Китай продължава да разчита силно на пазара на имоти и правителствените стимули, за да изпълни целите си за растежа. Забавянето на пазарите може да доведе и до забавяне на растежа, предупреждава Ройтерс.

Очакванията на експерти са инвестициите в сектора на имотите в Китай да се разширят с 5% догодина, а икономиката да нарасне с 6,5% заради забавянето на сектора на имотите.

Топ политиците в Китай се обединяват около становището, че жилищата са за живеене, а не за спекулации, заради което призовават за овладяване на балона на пазара, допълва Bloomberg.

Все още обаче не са наложени ограничения за кредитирането, което продължава да расте, включително и сенчестото финансиране за бизнеса с имоти.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:57 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още