IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Коронакризата вече се проявява на наемните пазари на жилища в Европа

През март се забелязват първите спадове на наемните равнища и тази тенденция се очаква да се задълбочи

14:23 | 05.05.20 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Спирането на ръста на наемите на европейските жилищни пазари не може да се обясни изцяло с избухването на пандемията и произтичащата от нея криза. В много градове основен фактор е местната политика – например Берлин, където все повече се увеличават свободните имоти под наем, тъй като наемодателите чакат присъдата на най-висшия съд в Берлин за легитимността на законодателството.

В Испания основен тласък на промените дава политическата обстановка в Каталуния. Понастоящем наемателите предпочитат Мадрид, тъй като го смятат за по-стабилен град за живеене. Това нарушава тенденцията Барселона да доминира в търсенето и която беше един от градовете с последователни увеличения с 8-10% на наемните цени през 2019 г. в сравнение с предишни години.

В Италия наемите остават относително стабилни през първото тримесечие. Страната, която има голям процент международни наематели, вероятно ще усети ефекта от кризата през второто тримесечие.

За лондонските апартаменти увеличението на наемните цени се забавя до нивото от 2015 г. Въпреки това, британската столица остава градът с най-високи наеми в Европа.

Превключване от краткосрочни към средносрочни и дългосрочни наеми

В резултат на забраната за международни пътувания и увеличаване на законовите ограничения върху ваканционните наеми имотите, които доскоро се пускаха за краткосрочни наеми, сега търсят наематели в средносрочен и дългосрочен план. Броят на наличните имоти се е увеличил средно с около 170% в платформата HousingAnywhere, а в някои градове ръстът е с над 300%.

Увеличаването на предлагането може допълнително да повлияе на развитието на наемните цени.

„Тъй като пътуванията и международната мобилност са спрели, наемодателите замразяват цените, а в някои случаи дори ги понижават“, казва Джорди Зеелман, изпълнителен директор на HousingAnywhere.

„Тъй като пазарът се преориентира, забелязваме увеличение на местните трансакции в платформата, което може да се дължи на две тенденции: местни наемодатели и играчи в сектора на недвижимите имоти, които търсят онлайн платформи, които да им помогнат да достигнат до по-голяма аудитория, и имоти за краткосрочно отдаване, които преминават към средносрочен и дългосрочен наем“, допълва той

Зеелман казва още, че се наблюдава и диверсификация на портфейлите, при която наемодателите избират комбинация от краткосрочни, средносрочни и дългосрочни наеми. Остава въпросът колко дълго ще продължи тази тенденция, след като кризата приключи и започне възстановяването на международните пътувания и мобилност.

Дългосрочните ефекти от коронакризата

Тъй като е много вероятно да има последващи вълни и нови огнища с произтичащи ограничения за (международни) пътувания, 2020 г. ще се окаже динамична година по отношение на средносрочния и дългосрочния пазар на наеми. Глобалните икономисти изглежда са съгласни, че през третото тримесечие ще бъдат видими първите признаци на възстановяване на икономиката.

Ако икономическата криза от 2008 г. може да послужи като еталон, собствеността на жилища ще намалее и търсенето на имоти под наем ще се увеличи през следващите години.

Ако искаме да постигнем балансиран пазар с достатъчно достъпни жилища както за настоящото, така и за бъдещото търсене, правителствата трябва да прилагат продуктивни мерки, смята Зеелман.

Очаква се политическите въпроси да продължат да притискат резултатите на индустрията за известно време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:55 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още