IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британският жилищен пазар отбелязва най-силното начало на годината от 2005 г.

Анализатори обаче очакват пазарът да се охлади тази година заради ръста на разходите за живот, които подлагат на натиск финансите на домакинствата

12:18 | 01.02.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Ръстът на цените на жилищата във Великобритания се е ускорил през януари, записвайки най-силното начало на година от 2005 г. насам, показват публикувани във вторник данни на ипотечния кредитор Nationwide, цитирани от Ройтерс.

Цените на жилищата са нараснали с 0,8% на месечна база през януари до 255 556 паунда (343 671 долара) след ръст от 1,1% през декември. Икономисти, участвали в допитване на Ройтерс, очакваха повишение от 0,6% през миналия месец.

Цените на жилищата са нараснали с 11,2% спрямо нивото им през януари 2021 г., което е най-бързият годишен растеж от юни насам и отново надминава консенсусната прогноза за покачване от 10,8%.

Други допитвания също паказаха силен ръст на цените на жилищата дори след изтичането на временните данъчни отстъпки при покупка на имот по време на пандемията.

Подобно на други страни цените на жилищата във Великобритания нараснаха по време на пандемията, тъй като хората се насочиха към по-големи жилища с градини. Nationwide очаква търсенето да се охлади тази година. Великобритания Великобритания

„Намалялата достъпност вероятно ще окаже забавящо въздействие върху пазарната активност и ръста на цените на жилищата, още повече че финансите на домакинствата също са подложени на натиск от резките ръстове на разходите за живот“, коментира Робърт Гарднър, главен икономист на Nationwide.

Инфлацията във Великобритания стигна почти 30-годишен връх от 5,4% през декември и се очаква да достигне връхна точка от 6% през април, показват прогнози на Английската централна банка (АЦБ), която трябва да публикува данните си за ипотечното кредитиране във вторник.

„Очакваме реалните разполагаеми доходи на домакинствата да намалеят с около 1,5% тази година заради ускоряването на инфлацията и повишаването на данъците“, коментира Самюъл Томбс, икономист в консултантската компания Pantheon Macroeconomics.

„Затова смятаме, че ръстът на цените на жилищата няма да запази инерцията си през последно време, като месечните покачвания ще бъдат средно от едва 0,2% през първата половина на тази година“, допълва той.

Жилищният пазар във Великобритания е подкрепян от временните данъчни стимули, недостатъчните наличности и търсенето на имоти извън градовете с пространство за работа от дома. Но силният ръст на пазара ограничава финансите на купувачите на първо жилище, които сега са изправени пред перспективата за повишаване на лихвите, данъците и сметките за енергия, отбелязва Bloomberg.

Първоначалната вноска от 10% за обичаен купувач на първо жилище сега възлиза на 56% от общите брутни годишни доходи, което е рекорден връх, показват данните на Nationwide. В същото време обичайното плащане по ипотечен кредит като дял от общите доходи на домакинствата е над дългосрочното средно равнище, въпреки че лихвите по ипотечните кредити остават близо до историческото дъно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още