IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Facebook блокира за кратко хаштагове, свързани с убийствата в Буча

Автоматичните системи, които сканират за изображения на насилие във Facebook и Instagram, са се задействали, преди проблемът да бъде отстранен

09:15 | 05.04.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Unsplash</em></p>

Снимка: Unsplash

Собственикът на Facebook Meta Platforms за кратко е ограничил хаштаговете, свързани със смъртните случаи на цивилни граждани в Северна Украйна, където в град, отвоюван от руските сили, бяха открити тела на застреляни от близко разстояние хора, потвърди говорител на компанията в понеделник.

Убийствата в Буча край Киев предизвикаха обещания за нови санкции срещу Москва от страна на Запада.

Говорителят на Meta Анди Стоун заяви пред Ройтерс, че автоматичните системи, които сканират за изображения на насилие във Facebook и Instagram, която компанията също притежава, са отговорни за блокирането на хаштагове, включително #bucha и #buchamassacre.

„Това се случи автоматично заради насилственото съдържание, което хората публикуваха, използвайки тези хаштагове. Когато вчера бяхме информирани за проблема, действахме бързо, за да разблокираме хаштаговете", написа той в Twitter.

Facebook и Instagram разрешават публикуването на графично и насилствено съдържание, когато то се споделя с цел повишаване на осведомеността за възможни нарушения на човешките права, но изтриват съдържанието, ако то е изключително ясно видимо или възхвалява страданието.

Компанията за социални медии също така добавя предупредителни етикети към някои публикации с кадри на насилие, върху които потребителите трябва да кликнат, преди да могат да видят изображенията.

Организации за защита на човешките права разкритикуваха подхода на Meta за премахване на съдържание, съдържащо насилие по време на конфликти, като заявиха, че практиката на Meta да изчиства данните от сървърите си след 90 дни води до изтриване на важни доказателства за военни престъпления.

Стоун заяви, че Meta „проучва начини за запазване на този тип и други видове съдържание, когато го премахваме", конкретно във връзка с войната в Украйна.

Русия отрича всякакви обвинения, свързани с убийствата на цивилни граждани.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още