IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Западът обещава действия във връзка със съобщенията за руски зверства в Украйна

Байдън призова за съд за военни престъпления и каза, че Путин трябва да бъде подведен под отговорност, докато украинците разказват за жестокостта на окупацията

07:44 | 05.04.22 г. 16
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: EPA/OLEG PETRASYUK</em></p>

Снимка: EPA/OLEG PETRASYUK

Западните лидери обещаха да разследват предполагаемите военни престъпления в Украйна и да наложат нови санкции на Москва заради предполагаемите руски зверства срещу украински цивилни, които предизвикаха международно осъждане и възмущение.

Президентът на САЩ Джо Байдън призова за съдебен процес за военни престъпления във връзка със сведенията за изнасилвания и убийства на стотици цивилни в Буча и други окупирани от Русия градове около украинската столица и заяви, че руският президент Владимир Путин трябва да бъде подведен под отговорност.

„Трябва да получим всички подробности, за да може това да бъде истински процес за военни престъпления. Този човек е брутален, а това, което се случва в Буча, е възмутително и всички го видяха", заяви Байдън пред репортери в Белия дом в понеделник и добави, че Вашингтон иска допълнителни санкции срещу Москва, но не предостави подробности.

САЩ и Европейският съюз заявиха в понеделник, че ще съдействат на украинските власти при разследването и събирането на доказателства.

В понеделник френският президент Еманюел Макрон призова за допълнителни санкции срещу руския петрол и въглища въпреки затрудненията, които това ще причини на икономиките на Европа.

„Днес е много ясно, че има ясни признаци за военни престъпления", заяви Макрон по френското радио. „Повече или по-малко беше установено, че това е руската армия".

Междувременно пък германското правителство заяви, че временно ще поеме контрола над ключово звено на руския държавен газов гигант „Газпром“ в Германия в опит да осигури доставките на газ.

Франция и Германия заявиха, че експулсират десетки руски дипломати, а външният министър на Германия Аналена Бербок заяви, че снимките на трупове по улиците на Буча свидетелстват за бруталността на руското ръководство.

Украинският президент Володимир Зеленски посети Буча в понеделник следобед, като пристигна в конвой от военни и полицейски автомобили. Той описа руските сили като "убийци" и "изнасилвачи" и обеща да потърси отговорност от виновните.

Във вечерното си видеообръщение Зеленски заяви, че само в Буча са убити над 300 души. „Вероятно списъкът на жертвите ще бъде много по-голям, когато се провери целият град. А това е само един град", каза той. „В много села от освободените райони на Киевска, Черниговска и Сумска област окупаторите са направили неща, които местните жители не са виждали дори по време на нацистката окупация преди 80 години“.

Зеленски отбеляза възмущението, изразено от западните лидери, но попита защо те не са предоставили на Украйна помощта, от която тя твърди, че се нуждае, за да отблъсне руските сили. „А ако вече бяхме получили това, от което се нуждаем - всички тези самолети, танкове, артилерия, противоракетни и противокорабни оръжия, можехме да спасим хиляди хора. Не ви обвинявам вас - обвинявам единствено руските военни. Но вие можехте да помогнете“, каза той.

Руското министерство на отбраната отхвърли съобщенията за масови убийства на цивилни в Буча, като ги нарече „поредната провокация" от страна на Украйна. Москва заяви, че нито един местен жител не е пострадал от насилие, докато Буча е била под руски контрол.

Генералната прокуратура на Украйна заяви, че повече от 400 тела на цивилни са били изнесени от районите около Киев след изтеглянето на руските войски миналата седмица. А Human Rights Watch публикува доклад, в който са документирани случаи на изнасилвания и екзекуции по бързата процедура.

Повече от 100 цивилни са били погребани в масови гробове от жители на Буча, а украински войници и полицаи заявиха в понеделник, че разчистват града от капани, поставени от бягащите руски сили, пише The Wall Street Journal.

В понеделник имаше признаци, че нормалният живот в Буча постепенно се завръща. Момиче с лилава каска кара  колело покрай разрушената клиника за лечение на коронавирусa. A двойка разхождаше четири кучета без каишка, пише кореспондентът на американската медия.

В централната болница на Буча се извиха тълпи от хора, за да получат лекарства и топла храна. В задния двор на болницата Леонид Черкаски, неофициален координатор на хуманитарните усилия в Буча, товареше храна в бял микробус, за да я достави на пенсионери.

„Престанахме да се страхуваме", каза Черкаски. „Ние сме свободни хора. Буча бе окупирана, но не бе превзета“.

Група тела в черни чували за трупове покриват тези, които преди това са били положени в масовия гроб зад църквата „Свети Андрей" в Буча, въпреки че в понеделник мъжете край откритата яма заявиха, че няма да изнасят повече трупове.

„В масовите гробове вече не се погребват хора", каза Андрей Верлати, заместник-командир на бригадата за териториална отбрана на Буча, който стоеше пред административната сграда на града. „Все още намираме голям брой от тях. Измъчвани. Изнасилени жени. Все още не разполагаме с точен брой".

Той заяви, че властите изпращат новооткритите трупове в извънградска морга за събиране на ДНК проби.

Три дни след като украинските сили си върнаха Буча, хората в града продължават да споделят разкази за окупацията.

Група хора, събрали се пред детска градина, заявиха, че руските войски са ги изселили от домовете им, които сега са разрушени. Те са живели в мазето на училището.

Татяна Александровна казва, че руски войник е застрелял жена, стояща близо до нея. „Погледнах мозъка, който се пръсна на пода".

Тя разказа и за други жестокости. „Отнеха всички млади момичета, особено блондинките", каза тя. „Намазах лицето си с кал и напъхах парцали под дрехите си, за да изглеждам дебела и грозна", казва тя.

Два кръста, направени от пръчки, са забити в калта. Двама мъже, цивилни, казва Александровна, са били застреляни и оставени да умрат. Съседите им ги погребали до редица паркирани коли.

Във видеообръщението си от предишната вечер Зеленски каза, че „концентрираното зло дойде в нашата земя“.

Зеленски се обърна и към майките на руските войници, разположени в Украйна. „Искам всяка майка на всеки руски войник да види телата на убитите хора в Буча, в Ирпин, в Хостомел", каза той, обвинявайки руските войници в умишлено убийство на цивилни.

„Какво са направили те? Защо са били убити? Какво е направил човекът, който е карал колелото си по улицата?", каза той, визирайки тялото, което беше открито в Буча през уикенда.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че специалисти от руското министерство на отбраната са открили „признаци на видео измами и фалшификации". Той заяви, че въпросът трябва да бъде обсъден на възможно най-високо ниво.

В южната част на Украйна ракети удариха град Одеса за втори пореден ден, казва Серхий Братчук, украински военен говорител. Ударът в понеделник последва ударите над петролна рафинерия и три склада за смазочни материали и гориво в града в неделя, които според руското министерство на отбраната са били използвани за снабдяване на украинските войски в района на Николаев.

Кметът на Николаев Олександър Сенкевич заяви, че руските сили са изстреляли и няколко ракети по града през нощта, но не съобщи целта. Миналата седмица при ракетен удар по областната административна сграда в Николаев бяха убити над 30 души, съобщиха властите.

Украинските официални лица се подготвяха за подновяване на руската офанзива в източната част на страната, след като Москва изтегли войските си от север и заяви, че ще се съсредоточи върху поемането на пълен контрол над региона Донбас. В понеделник Министерството на отбраната на Великобритания заяви, че руски войски, включително наемници от групата "Вагнер", се придвижват в района.

Олексий Данилов, секретар на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна, поясни, че Москва мобилизира войски към източните области Донецк и Луганск, както и към град Харков, който остава в украински ръце въпреки непрестанните бомбардировки от началото на войната.

Заместник-министърът на отбраната на Украйн Хана Маляр повтори тази теза. „Въпреки освобождаването на Киевска област трябва да разберем, че рискът от ескалация, вероятността от ракетни удари, включително по големи градове, продължава да съществува", каза тя.

Предвиждайки засилване на насилието, ръководителят на Донецката областна държавна администрация Павло Кириленко призова местните жители да напуснат района, като заяви, че ще бъде организиран транспорт, който да ги изведе на безопасно място. „Колкото по-малко хора има в този район, толкова по-лесно ще бъде да го защитим", каза той.

В понеделник усилията за евакуация на цивилни от Мариупол отново се провалиха. Кметът Вадим Бойченко заяви, че руските военни са задържали представители на Червения кръст в село Манхуш, осуетявайки мисията им да отворят безопасен път за цивилните, за да напуснат Мариупол. Говорител на Червения кръст потвърди, че екипът е бил задържан.

Около 130 000 души остават в капан в Мариупол, каза Бойченко, а руските сили са блокирали преминаването на 15 автобуса, пътуващи за града при Василовка.

Още четири дни след началото на инвазията на 24 февруари Карим Хан, прокурор на Международния наказателен съд, международния орган, който разследва обвинения във военни престъпления, заяви, че ще започне разследване на руската инвазия. Ходът му се основаваше на предварителното съгласие на Украйна с юрисдикцията на съда отпреди няколко години.

В понеделник Европейската комисия обяви, че е създала съвместен разследващ екип с украинските власти за разследване на военните престъпления в Украйна, а Държавният департамент заяви, че САЩ оказват съдействие на звеното за военни престъпления на украинския главен прокурор при събирането, съхраняването и анализирането на доказателства за зверствата там.

В средата на март правителството на САЩ официално обвини руските сили в Украйна в извършването на военни престъпления - ход, целящ да запази информация и доказателства, които биха могли да подкрепят съдебно преследване. По това време държавният секретар Антъни Блинкен цитира материали за нападения срещу граждански цели, включително жилищни сгради, училища и болници.

В първите дни на войната руските сили пристигнаха в Буча и други предградия на Киев, опитвайки се да атакуват светкавично украинската столица. Те затънаха в ожесточени боеве с украинските защитници.

След като контраатаките прекъснаха снабдителните им линии и ги заплашиха с обкръжаване, руските сили напуснаха региона като част от новата стратегия на Москва за пренасочване на вниманието към Източна Украйна.

През нощта силите продължиха да нанасят удари по украинската военна инфраструктура. Руското министерство на отбраната съобщи, че през нощта срещу понеделник силите му са нанесли удари по украински команден пункт, както и по складове с боеприпаси и военно оборудване близо до Лисичанск в източната част на Луганската сепаратистка област в страната.

Говорителят на руското министерство на отбраната генерал-майор Игор Конашенков заяви, че унищоженият команден пункт е принадлежал на 24-та отделна механизирана бригада на Украйна.

Руските сили са се насочили към обекти за поддръжка на украинската армия, включително са използвали оръжия с далечен обсег, за да повредят съоръжения за съхранение на гориво в петролната рафинерия "Кременчук", която е снабдявала украинските войски в централните и източните части на страната.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 3 rate down comment 2
Oбичам България
преди 2 години
Тъжно ми е за теб. Това, че не харесваш политиката на САЩ или ЕС (която и аз не одобрявам в много случаи) не дава никакви доводи да оправдаваш лудостта на един достоен наследник на Ленин и Сталин. Когато една страна напада друга и убива хора единствена реакция на един човек може да е само погнуса, без значение кой е агресора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 2
юрист
преди 2 години
То имаше разследване от Международния съд на ООН, чийто резултат цитирам нонстоп, но умишлено не му се обръща внимание, защото на него русия не представи НИТО ЕДНО доказателство, че в Украйна е извършен предполагаем геноцид на рускоговорящи- видно от пар. 59, 60, 81 и 84 тук https://....icj-cij.org/public/files/case-related/182/182-20220316-ORD-01-00-EN.pdf Русия така и не представи НИТО ЕДНО доказателство в това международно СЪДЕБНО производство, а твърдеше, че този предполагаем ''геноцид'' на руснаците в Украйна, е поводът уж за руската агресивна война в тази държава. Ако русия имаше такива доказателства, що не ги представи, за да се защити, а... Щото просто те не съществуват- фейковете с клипчетата в тубата могат да станат доказателства, годни за съд, едва когато СТЕ/ съдебно техническа експертиза/ докаже по несъмнен начин, че те не са манипулирани или стари клипове от други населени места. И въпреки твърденията й, руски представител даже не се появи на тези заседания на МС на ООН и не представи абсолютно никакви доказателства за предполагаемия украински геноцид на руснаци в Украйна...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 2
юрист
преди 2 години
Мдааа- жадни за блондинки са предимно чеченските главорези, а и кремъл, и кмета на Буча казаха, че главорезите на кадиров са завладели Буча. Неслучайно кадиров е получил руски президентски указ за генерал- лейтенант....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 4
andy
преди 2 години
Единствено Хамериката пропаганда е вярна! Хайл Америка!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 3
GiRo
преди 2 години
Пак си се объркал нещо, но за няколко копейки - толкоз. Русия влезе в Донбас, не Украйна. Ако 2014 Русия не бе анексирала част от областта, нямаше да има 14000 убити, които между другото са и от двете страни, а не както оркпропагандата се стреми да ги изкара цивилни ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 1
andy
преди 2 години
А кога ще разследват Украйнските военни престъпления в Донбас от 2014 и след това?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 5
юрист
преди 2 години
На руските лъжи никой не вярва, особено- при наличие на съвременните технологии, на които може да бъде направена техническа експертиза, която да докаже дали са манипулирани или не са.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 4
andy
преди 2 години
Украйнска пропаганда на 6! Браво!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 5
Reltup
преди 2 години
Уж беше интелигентен човек, а такива глупости пишеш... Това е поредната доза хибридна война от копейките, че някаква си измислена медия и е платено в копейки да напише, че украинските бежанци разграбват бензиностанции, нали имат номера, има си полиция, който е извършил престъпление ще си понесе наказанието. А българите, поне повечето, са нормални и състрадателни хора и никой няма да изгонят, колкото и да си мечтаят неваляшките. Пуночките да отлитат към сибир, там си им е добре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Копейки, усещате ли как поехте по пътя на руския кораб? :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още