IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститор активист призовава Yelp да проучи възможността за продажба

TCS Capital има дял от над 4% в компанията и иска от сайта за препоръки да обмисли и сливане с Angi 

08:22 | 23.05.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg
Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Инвеститорът активист TCS Capital Management е увеличил дела си в Yelp и призовава сайта за препоръки за услуги да проучи стратегически алтернативи, включително продажба, твърди The Wall Street Journal, като се позовава на запознати с въпроса източници. 

TCS Capital притежава повече от 4% от обикновените акции на Yelp, което го прави един от петте най-големи акционери на компанията. TCS Capital е бил инвеститор в Yelp през по-голямата част от последните пет години, но делът му не е бил оповестяван публично досега.

TCS Capital вярва, че Yelp може да бъде продадена на друга технологична или медийна компания или на фонд за частен капитал за поне 70 долара за акция - или повече от два пъти над текущата цена на акциите, става ясно от писмо, което основателят и президент на фонда Ерик Семлър планира да връчи на борда на Yelp по-късно във вторник. 

Акциите на Yelp, чиято пазарна капитализация е около 2,2 млрд. долара, затвориха в понеделник на ниво от 32,52 долара за брой, което е с около 17% по-малко от 52-седмичния връх от 39,26 долара. Акциите са се понижили от най-високата си стойност от близо 100 долара през 2014 г.

Семлър също така планира да съобщи на борда на Yelp, че неговата инвестиционна компания е готова да направи собствена оферта за придобиване на Yelp, като групата зад потенциалната сделка включва и мениджър, който е бил главен изпълнителен директор на публична компания в същия бизнес, се казва в писмото, без да се назовава името на изпълнителния директор.

Като алтернатива Yelp би могла да проучи възможността за сливане с компанията за онлайн услуги Angi, известна преди като Angie's List, твърди Семлър. 

Финансистът, който основава TCS Capital през 2001 г., печели място в борда на директорите на Angie's List през 2016 г., след като фирмата му призовава платформата за бизнес ревюта да проучи стратегически алтернативи, включително продажба на сайта за потребителски ревюта HomeAdvisor на IAC. През 2015 г. IAC направи непоискана оферта за изкупуване на Angie's List, но предложението беше отхвърлено.

В крайна сметка IAC придобива Angie's List и го обединява с HomeAdvisor, за да създаде през 2017 г. ново публично търгувано дружество - Angi.

През 2018 г. Angi придоби Handy Technologies, платформа, която помага на хората, търсещи битови услуги, да се свържат с професионалисти. Към понеделник пазарната капитализация на Angi възлиза на около 1,6 млрд. долара.

Семлър вярва, че комбинацията между Yelp и Angi би донесла „огромни синергии в приходите и икономии на разходи, които в крайна сметка биха могли да удвоят стойността на акциите на Yelp" и да създадат мощен играч на това, което той описва като процъфтяващ пазар на услугите за дома.

Дългогодишният главен изпълнителен директор на Yelp Джереми Стопелман е съосновател на компанията през 2004 г. и изпълнява длъжността главен изпълнителен директор в продължение на почти две десетилетия.

Според писмото Семлър смята, че Стопелман е получил „неприемливи пакети от компенсации" и че на борда на директорите на Yelp му липсва опит в индустрията.

„Yelp поддържа активен диалог с нашите акционери и цени конструктивната обратна връзка относно нашия бизнес и начините за създаване на стойност", заяви говорител на компанията.

Въпреки продължаващия натиск на по-широкия рекламен пазар Yelp успява да увеличи продажбите си. Компанията отчете приходи за първото тримесечие в размер на 312 млн. долара, което е с 13% повече в сравнение със същия период на предходната година. В най-голямата си и най-бързо растяща категория по приходи – „Услуги за дома" - тя отчита годишен ръст от около 25%.

Първото тримесечие на 2023 г. донесе по-малко т.нар. прокси битки, отколкото мнозина очакваха през тази година, тъй като активистите са склонни на повече примирия, а компаниите предприеха активни промени, като например намаляване на разходите и раздвижване на ръководствата.

Като цяло броят на кампаниите на активисти в САЩ е спаднал с 30% през първото тримесечие в сравнение с предходната година според анализ на банкери от Barclays, което го прави най-бавното начало на годината през последните пет години. Ерик Семлър, основател на TCS Capital. Снимка: David Paul Morris/Bloomberg Ерик Семлър, основател на TCS Capital. Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

През последните седмици обаче активността започна да се засилва, което подсказва, че летният сезон може да се окаже натоварен.

WSJ например съобщи, че Engaged Capital възнамерява да води борба за три места в борда на директорите на Shake Shack, преди инвеститорът активист да постигне споразумение с веригата за сандвичи почти веднага след това.

Междувременно Elliott Investment Management публикува по-рано този месец писмо, в което иска Goodyear Tire & Rubber да назначи петима нови независими директори и да намери начини да разкрие стойността на своята мрежа от магазини за търговия на дребно. Elliott също така наскоро разкри дял в NRG Energy и поиска стратегически преглед на звеното за услуги за дома на енергийната компания - Vivint.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:22 | 23.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още