IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НАТО с нова комуникационна стратегия срещу дезинформационните усилия на Русия

Алиансът и ЕС са обезпокоени от способността на Москва да използва телевизията и интернет като оръжие

18:06 | 27.01.16 г. 17
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

НАТО обмисля да създаде по-мощен комуникационен отдел и да декласифицира някои поверителни материали, за да се противопостави на тактиката на Кремъл да използва информацията като оръжие, както се случи при анексирането на Крим през 2014 г., предаде Ройтерс, позовавайки се на предварителни планове на алианса.

НАТО и ЕС са обезпокоени от способността на Русия да използва телевизията и интернет като средства за съзнателно разпространяване на дезинформация. Евросъюзът миналата година създаде специален отдел за борба с т.нар. явна пропаганда.

Проектопредложенията на НАТО, които Ройтерс е успял да види, сочат как военната тактика - разгадаването на намеренията на противниците с последващо въздействие върху чуждестранната публика, може да стане част от новия комуникационни правила на НАТО. 

Документът от 23 страници, появил се след дълги дебати в алианса, е "чувствителен" документ. НАТО, по собствената му терминология, обмисля създаването на "стратегически наративи, въз основа на които да се формират общи съюзнически словесни подходи и действия, подходящо адаптирани и културно обработени с цел да намерят отзвук сред всякакви аудитории и да се противопоставят на противниковите версии", отбелязва Ройтерс.

Този подход има одобрението на Великобритания и други съюзници, но САЩ имат резерви към всяка стратегия, която може да се тълкува като пропаганда. Според високопоставени служители доверието в НАТО - алианс от 28 демокрации, се крепи на неговата откритост и на казването на истината.

"Един от главните принципи на НАТО е, че ние не можем да контрираме пропагандата с повече пропаганда", каза говорителката на алианса Оана Лунджеску - румънка, израснала при комунистическия режим в страната.

НАТО вече има отдел за стратегически комуникации и канал в YouTube, засилва и присъствието си в социалните мрежи в отговор на медийни запитвания. Някои обаче смятат, че това не е достатъчно, като дават за пример неконвенционалните военни техники с използването на неидентифицирани войници - т.нар. "зелени човечета" без опознавателни знаци - в Крим и Източна Украйна, както и операциите за дезинформация и кибератаките.

Стратегическите комуникации включват координиране на различни начини за информиране на медиите и обществеността, както и т.нар. психологически операции за влияние върху общественото мнение, за изграждане на подкрепа за определени политики и операции.

Преговорите за такава нова политика може да започнат преди срещата на върха на НАТО във Варшава, насрочена за юли, като някои дори се надяват тя да бъде одобрена там.

"НАТО дава индикации, че иска стратегическите комуникации да развият капацитет за "улавяне" на информационните заплахи на най-ранен етап", каза Стивън Бадзи, професор по теория на конфликтите в британския университет в Уулвърхемптън.

"Границата между войната и мира постепенно се размива", заяви пред участниците в Световния икономически форум в Давос генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, използвайки език, напомнящ дните на Студената война, когато комуникациите не бяха толкова изтънчени

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

15
rate up comment 1 rate down comment 0
ing5rov
преди 8 години
Инвестора , с тея статийки напоследък единственото полезно нещо което правите е да покажете колко народ попържа и колко ваши клакьори ръкопляскат на толкоз плоска пропаганда!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 6 rate down comment 1
michaelis12
преди 8 години
абе остай ги да праат квото искат ве и бележки да хвърлят от горе ни както са прайли във войните преди пак няма да им върже .... :)) тая пропаганда тип СССР ver. 2.0 сме я виждали вече даже сме били и 45г. с такива глупости та Сталин та Ленин сега същата кретения та Сaшови та НАТО - без НАТО не може да виреем .... я марш .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 9 rate down comment 1
Nathan
преди 8 години
Пропаганден отдел за разпространението на ,,истината", оглавяван от военна организация!! Много интересно дали по отношение на ,,дезинформаторите"- медии и журналисти ще се прилага чл.4 и чл.5 от Северноатлантическия договор!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 9 rate down comment 2
michaelis12
преди 8 години
при такива статии, НАТО каквото и да прай, щом веднъж изкарат сестра ти брантия, ходи и доказвай, че нямаш сестра ..... :)) на НАТО им пожелавам най-скорошно потъване и то доста на дълбоко ..... оставане в Историята и ще си спомняме за тях както си спомняхме за СССРа ..... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 7 rate down comment 1
michaelis12
преди 8 години
Мдам чакайте малко са да видите как е с ваще камъни по ваще глави .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 11 rate down comment 5
Сините камъни
преди 8 години
Само може да съжаляваме тогава, че Русия не е могла да прави това по-рано, когато някой анексира Косово, когато анексираха нас самите, облъчвайки ни с лъжи и обещания, когато представяха Кадафи като изверг, а себе си като спасители с бели криле!Омразни жалки хора!Окупаторър НАТО вън от Европа!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 9 rate down comment 3
Атанасио
преди 8 години
Казването на истината е с цел осъзнаване и покаяниеБог е определил ден когато ще съди праведно вселената и тъй като това неизменно в определеното време изпрати Сина Си да ни обясни Божията вола и закон/Мат.7:12/ и да ни призове към покаяние - ''12. А Иисус, като чу това, рече им: здравите нямат нужда от лекар, а болните;13. идете и се научете, що значи: "милост искам, а не жертва". Защото не съм дошъл да призова праведници, а грешници към покаяние.'' - http://***.bg-patriarshia.bg/index.php?file=bible_new_testament_1.xml#9А св.ап.Павел използва думата заповядва -''Бог прочие, като презря времената на незнанието сега заповядва вредом на всички човеци да се покаят защото определи ден когато ще съди праведно вселената...''/Деян.18:30/ ,и ''...дълго време ни търпи,понеже не желае да погинат някои ,а всички да се обърнат към покаяние''/2.Петр.3:9/ Обяснил съм - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1552051295073099
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 13 rate down comment 7
STRAHO
преди 8 години
Господ Иисус Христос е казал ''И казвам ви ,че за всяка празна дума която кажат човеците ,ще отговарят в съдният ден'' /Матея 12:36/ ===Прекрасен цитат!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 14 rate down comment 9
STRAHO
преди 8 години
Истината е винаги МНОГО силно оръжие! Не виждам в епохата на достъпна информация по какъв начин ще я преборят. :) Проблема на НАТО е че "краката на лъжата са къси" :))))"...се крепи на неговата откритост и на казването на истината".Та те самите НАТО, още преди да си си отворили устата и ЛЪЖАТ ама лъжат здраво! ха ха ха. Крепи ГИ само тоягата на Вашингтон тях. Рухне ли той /мордор/ и империята на злото ще се разпадне на прах.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 14 rate down comment 8
STRAHO
преди 8 години
Истината е винаги МНОГО силно оръжие! Не виждам в епохата на достъпна информация по какъв начин ще я преборят. :) Проблема на НАТО е че "краката на лъжата са къси" :)))) "...се крепи на неговата откритост и на казването на истината".Та те самите, още преди да си си отворили устата и ЛЪЖАТ ама здраво! ха ха ха. Крепи си само тоягата на Вашингтон. Рухне ли той /мордор/ и империята на злото ще се разщадне на прах.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още