IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Все повече американци ползват интернет във въздуха

Склонността ни да си проверяваме електронната поща по време на полет напълни касите на монополиста Gogo

14:25 | 12.08.13 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Все повече американци не искат да се лишават от интернет достъпа дори по време на полетите си. <em>Снимка: Getty Images News</em></p>

Все повече американци не искат да се лишават от интернет достъпа дори по време на полетите си. Снимка: Getty Images News

Необходимостта ни непрекъснато да сме свързани с глобалната мрежа, независимо къде се намираме, определено се отплаща на доставчика на интернет в самолетите Gogo. Компанията току-що публикува първия си тримесечен отчет, откакто излезе на борсата през юни, според който не само че все повече пътници по вътрешните полети на САЩ използват услугите ѝ, но и плащат по-големи суми за тази привилегия, съобщава Businessweek. 

В момента Gogo предлага услугите си на борда на 1982 самолета на American Airlines, United, Delta, Air Canada, US Airways, Alaska Air, AirTran и Wirgin America в Северна Америка. Всеки един от тези самолети е донесъл на фирмата средно по 25 600 долара през второто тримесечие, което представлява увеличение с 22% спрямо същия период на миналата година. Общите приходи от търговска авиация пък са нараснали с впечатляващите 53% до 49,8 млн. долара.

Въпреки това Gogo все още не е на печалба - на практика загубите ѝ са се увеличили петкратно до 72,6 млн. долара, но приходите нарастват с невероятна скорост и няма признаци тя да се забави. Все пак компанията на практика е монополист в самолетите, които обслужва, а желанието ни да проверяваме електронната си поща и да сърфираме в мрежата на височина от 3000 м едва ли скоро ще утихне.

Иронията е, че колкото по-успешна става Gogo, толкова по-зле ще се отразява това на клиентите ѝ. Gogo захранва всички тези полети със CDMA 3G мрежа и също като при всички клетъчни мрежи, потребителите трябва да споделят капацитет. Така че колкото повече хора сърфират в интернет на даден полет, толкова по-бавна ще е скоростта на връзката за всички.

Gogo се опитва да навакса търсенето на капацитет като актуализира мрежите си, но до момента едва 312 от всички самолети, които предлагат услугите на компанията, могат да ползват по-високите скорости на новата система.  Дори и след като бъде ъпгрейдната цялата флотилия, 3G мрежата ще е посредствена.

Това обаче изглежда няма значение за пътниците. Те са повече от готови да плащат по 20 долара на полет за интернет със скорост, по-бавна от dial-up. За момента се предлага само това. Поне докато не се появят новите системи на компанията Qualcomm, които ще осигуряват същото качество на връзката в небето, като това на земята. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:27 | 27.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още