IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Интернет за всичко - бъдещето на бизнеса и създаването на умни градове

Венчър фонд помага на компаниите да навлязат уверено в новия дигитален контекст

15:17 | 24.01.14 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Интернет за всичко ще носи предимства както на отделните потребители, така и на бизнеса. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Интернет за всичко ще носи предимства както на отделните потребители, така и на бизнеса. Снимка: архив Ройтерс

Възможностите

Всъщност Интернет за всичко дава възможност за подобряване на различни сфери от живора. Той е ключът към по-добро образование, към разширяване на достъпа до такова чрез интернет, но е и път към по-добро здравеопазване чрез използването на дигитални здравни системи. IoE е разковничето към създаването на нови работни места.

Относно сферите, в които ще бъдат тези работни места Гансър твърди, че предстои да се сблъскаме с неща, които не познаваме и с такива, за които можем само да си мечтаем в момента. Това означава и нови възможности за работа, създаването на нови професии.

Всеки трети бизнес лидер очаква IoE да повлияе на подобряването на ситуацията на световния пазар, а почти половината (47%) - че тази нова тенденция ще окаже положително влияние и на нивата на заплатите, именно заради създаването на нови професии, сочи глобално изследване на Cisco от 2013 г.  Данните от него показват, че през следващите десет години интернет за всичко може да генерира 4,6 трлн. долара за организациите от публичния сектор в света.

В момента Централна Европа е смятана за гореща точка по отношение на IoE, тъй като разполага с необходимата инфраструктура и с човешкия потенциал и ресурс за създаването на свързани системи. По думите на Гансър навлизането на умните устройства и правилното им използване ще повиши качеството на живот, стига кметовете на градовете да се възползват от новите възможности за подобряване на средата, в която живеем.

„Западна Европа остарява и има все по-малко хора. Това е шансът ни да подобрим нещата – да създадем система, която може да е по-продуктивна“, категоричен е Гантър.

В тази връзка Cisco си партнира с 3TS Capital Partners във венчър фонд с размер от 103 млн. евро. Той е фокусиран върху растежа на капиталовите инвестиции в технологии и интернет, медии и комуникации, както и в технологични услуги. Благодарение на него IoE има възможност да се превърне в реалност в Централна и Източна Европа.

Подобна помощ означава, че компаниите, включително и стартиращите, ще могат да извличат по-големи печалби, стига да инвестират във висококачествена технологична инфраструктура, както и да разработват ефективни практики за управление на информацията.

Колебаещите се какъв бизнес да започнат, трябва да знаят, че IoE означава по-голям потенциал за развитие на фирми, работещи в сферата на услугите и производството.

Сигурността

На фона на засилващите се опасения, свързани с опазването на личните данни IoE може да се сблъска с редица препятствия по пътя си. Според Гантър към този въпрос не бива да се подхожда наивно, а сигурността е основен въпрос, който стои пред бизнеса, тъй като хората са изключително чувствителни на тази тема.

Пека Маки, управляващ партньор на 3TS Partners пък вижда интересно решение на проблема.

„Трябва да предложим по-добра работа на хакерите“, категоричен е той. И въпреки че усмивката остава на лицето му, абсолютно сериозно заявява, че подобен потенциал не бива да бъде изпускан от бизнеса.

Интернет за всичко е възможност за бизнес развития, за създаването на малки, но важни удобства, но е и ключ към вземането на важни решения. И ако в Западна Европа вижда в IoE неограничени възможности, в Източна Европа това все още звучи по-скоро като мираж. Създаването на подобни системи изискват две ключови неща -  пари и управници -визионери.

„Пред някои страни стоят повече предизвикателства, но ние вярваме, че навсякъде има умни хора“, уточнява Гантър. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 8 rate down comment 1
Ricco
преди 10 години
"Научила се *** да цъка на смартфона и се помислила за велика"----------------Айде още един любител на маймуните се появи.... :)))))))...Но единия плюс ти е от мен, де.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 1
bgMan
преди 10 години
Точно така!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 6
alphaomega
преди 10 години
Умни градове ама пълни с глупави хора........СИСТЕМАТА е проблема а не градовете. Защото сегашната световна система създава *** (алчни консуматори) и управляващи без морал(зверове жадни за власт)! Щом всичко се крепи на потреблението и консумацията, а печалбата е издигната в култ значи имаме проблем. Човечеството в момента изобщо не прогресира а точно обратното - има упадък. И умствен, и духовен и морален....упадък навсякъде. Много ценности са подменени..... а истината се покрива. Това че днес имаме всички тези технологии изобщо не значи че сме развити. Научила се *** да цъка на смартфона и се помислила за велика.... ей това е човека в 21 век. В духовен план, и като обществени връзки почти не сме мръднали още от времето на древните гърци. 2 -3 хиляди години едни и същи грешки повтаряме, все империи и вавилонски кули градим. Затова и се проваляме. Затова и днешното общество върви към разпад. *** и на Марс да го пратиш си остава ***. Яде, пърди и мучи.......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 3
stasi666
преди 10 години
Създаването на подобни системи изискват две ключови неща - пари и управници -визионери ,ако парите ги има второ ще трябва да си го внесем от някъде
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още