IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Google обмисля изтеглянето на Google News от Европа

Междувременно Франция глоби компанията заради нарушаване на GDPR с 50 млн. евро

08:39 | 22.01.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Както и при много от спорни въпроси, свързани с европейското регулиране, сега разковничето е в ситни текст. Когато комисията за първи път представи проекта на правилата, тя предложи на издателите да се откажат от правата си да изискват пари от услуги за агрегиране на новини. Но през миналата година Европейският парламент въведе разпоредба, която поражда безпокойство сред някои малки издатели, че няма да могат да позволят на Google да разпространява безплатно тяхното съдържание онлайн.

Не е ясно какъв ще бъде ефектът от оттеглянето от Google на услугата ѝ за новини за издателите, които разчитат на гиганта за трафик към своите сайтове. Google затвори своята услуга за новини в Испания през 2014 г., след като страната прие закон, който изисква испанските издания да налагат такси за агрегаторите на новини за показване на откъси от техните материали. Издателите трябва да искат обезщетение за повторното използване на малки фрагменти от текстове, независимо дали искат, или не.

Испанското законодателство доведе до това малките издатели да загубят около 13% от своя уеб трафик, показва проучване от 2017 г., публикувано от Испанската асоциация на издателите на периодични издания. Изследването оценява загубата на поне 9 млн. евро (10,2 милиона долара).

Първоначално други издатели се противопоставиха на испанското законодателство, но твърдят, че оттеглянето на Google не е имало голям ефект.

„Огромното мнозинство от испанските издатели смятат решението на Google за незначително", казва Уат ван Вийк, изпълнителен директор на News Media Europe, организация, представляваща различни асоциации на националните издатели. Испанската CEDRO, колективното дружество, което договаря лицензи и събира възнаграждения от името на членовете си, е сключило лицензионни сделки с други агрегатори на новини, появили се на пазара, след като Google го напусна, добавя той.

Решението на ЕС да разгледа възможността да последва Испания с подобно правило  изправи големи издатели срещу интернет гиганти, включително Google, както и някои малки издатели и активисти на свободата на словото.

„Ограничаването на свободата на издателите по този начин ще доведе до пагубни последствия за нас, както показва подобният опит в Испания“, заявиха европейските издатели на иновативни медии в писмо от октомври до законодателите.

Последна актуализация: 20:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още