IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

KPN удвои печалбата си

Групата планира да възобнови изплащането на дивиденти през тази година след финализиране на продажбата на E-Plus

12:07 | 30.07.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
KPN удвои печалбата си

Холандският мобилен оператор Royal KPN NV. заяви, че печалбата му за второто тримесечие скача повече от два пъти, подсилена от провизии за 451 млн. евро, свързани със споразумение за пенсионен план в Холандия. Същевременно компанията заяви, че очаква финансовото ѝ положение да се стабилизира към края на годината, пише Wall Street Journal.

Холандският оператор на стационарна и мобилна телефония, който е базиран в Хага, отчете печалба в размер на 349 млн. долара за тримесечието, приключило на 30 юни, в сравнение с 162 млн. евро година по-рано, при приходи от 2 млрд. евро и съответно 2,16 млрд. евро преди година. Ако не се отчитат провизиите, компанията би отчела загуба от 12 млн. евро.

Спадът в приходите е причинен от конкурентния мобилен пазар и продължаващия спад на самия размер на пазара, твърди KPN.  

„Водени от добрия стратегически напредък, включително и високия ръст на клиентите в мобилното подразделение и IPTV, както и изпълнението на програмата на опростяване, ние сме свидетели на финансово подобрение тримесечие след тримесечие и оставаме напът към стабилизиране на финансовите резултати от дейността към края на тази година", заяви главният изпълнителен директор Елко Блок.

Същевременно той отново подчерта, че групата планира да възобнови изплащането на дивиденти през тази година след финализирането на продажбата на E-Plus.

През април KPN заяви, че ще изплати дивиденти за 2014 г. в размер на 0,07 евро за акция, в случай, че продажбата на E-Plus завърши успешно. Една трета от дивидентите ще бъдат изплатени към август 2014 г. като междинен дивидент, а останалата част - през април 2015 г.

KPN се намира в последния етап на сливането на нейното германско поделение E-Plus с този на испанската Telefonica SA, за да облекчи дълговото бреме и да може да възобнови плащането на дивиденти. Сделката, която получи одобрение от антитръстовите органи на Европейския съюз по-рано този месец, се случва на един фрагментиран сектор, който преживява вълна на консолидация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:53 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още