IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изненада - следващата версия на Android ще се казва ... KitKat

От Nestle одобрили предложението на директора за световните партньорства на Android само за 24 часа

22:07 | 03.09.13 г. 3
<p>
	Талисманът на Android скоро ще се появи и под формата на ... шоколадови блокчета. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Талисманът на Android скоро ще се появи и под формата на ... шоколадови блокчета. Снимка: Архив Ройтерс

Google определи името на следващата версия на операционната си система Android и това е ... KitKat, съобщи BBC.

Новината изненада наблюдателите, тъй като компанията вече бе подсказала, че версията 4.4 ще се нарича Key Lime Pie.

На решението за излизането на софтуера под името на шоколадовите блокчета на Nestle се гледа като на маркетингов удар в полза на швейцарския производител на хранителни продукти и безалкохолни напитки. От Google обаче са настояли пред BBC, че идеята идва от тях и че никоя от двете страни не си е платила за реклама.

„Това не е сделка от финансов тип“, заяви Джон Лагърлинг, директор за глобалните партньорства на Android. Всъщност идеята бе да направим нещо „забавно и неочаквано“, твърди Лагърлинг.

Експерт по брандирането обаче предупреждава, че в подобна сделка са заложени потенциални капани. „Ако вашият бранд е обвързан с друг, неизбежно ще бъдете свързвани с другия, за добро или лошо“, каза Саймън Майърс, партньор в консултантската компания Prophet. „Ако при този бранд или бизнес се появят някакви проблеми с реномето, ще бъде наивно да смятате като собственик на бранд, че доброто Ви име и стойността на този бранд няма да бъдат засегнати“, добави Майърс.

А репутацията на Nestle не е безупречна – в миналото компанията е била критикувана за начина, по който лансира бебешко мляко на прах на развиващите се пазари. Освен това на швейцарците се наложи да изтеглят няколко продукта, последният от които бе какао на прах от пазара в САЩ заради опасения за салмонела.

На свой ред Google също си навлече противоречиви оценки, особено след последния доклад на американското правителство, който предполага, че Android привлича повече нападения със зловреден софтуер от всяка друга операционна система.

От 2009 г. компанията кодираше всяка нова версия на Android с името на някакъв сладкиш. Предишните названия бяха  Cupcake, Donut, Eclair, Froyo, Gingerbread, Honeycomb, Ice Cream Sandwich и Jelly Bean.

Макар че разработчиците бяха обозначили предстоящата версия във вътрешни документи с KLP, Лагърлинг твърди, че екипът е решил в края на миналата година да го смени с това на шоколадовите блокчета.

„Осъзнахме, че всъщност твърде малко хора са опитвали пая със сок от зелен лимон“, обясни той. „Една от закуските, които държим в кухнята за среднощните кодирания, е KitKat. И някой каза: Хей, а защо да не наречем новата версия KitKat?“, добави директорът за глобалните партньорства на Android.

„Дори не бяхме наясно коя компания притежава бранда и смятахме, че нещата ще са трудни. Но после се запитахме: а защо пък не? И решихме да се свържем с колегите от Nestle“, уточнява Лагърлинг.

Последна актуализация: 12:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 1
Ricco
преди 10 години
...С което влизаме директно в споменатата хипотеза за плюсовете и минусите от смесването на брандовете.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 1
Ricco
преди 10 години
Не знам как е по света, но в България КитКат НЕ е шоколадово блокче. Прилича на шоколадово, има цвят на шоколадово, рекламира се като шоколадово, но НЕ е шоколадово.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 0
индианеца
преди 10 години
Да не стане накрая ..Have a break, have an iPhone :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още