IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Може ли центровете за данни на Microsoft да се захранват с водород?

Концернът тества 3-мегаватова система с водородни горивни клетки, която може да захранва около 10 000 компютърни сървъра

13:45 | 29.07.22 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Microsoft</em></p>

Снимка: Microsoft

Microsoft достигна нов успех в усилията си да се откаже от дизела в полза на по-чиста енергия в своите центрове за данни. Компанията обяви, че успешно е тествала система с водородни горивни клетки, достатъчно мощна, за да замени традиционния дизелов резервен генератор в голям център за данни.

Като част от плановете си за справяне с изменението на климата Microsoft иска напълно да се откаже от използването на дизел като гориво за резервните си захранващи системи до 2030 г. За да поддържа центровете за данни да работят 24/7, независимо от прекъсванията на електрозахранването, всеки център е оборудван с батерии, които временно работят, докато не се задействат резервните генератори.

Засега тези генератори работят с дизел, замърсявайки въздуха и емитирайки парникови газове. Водородните горивни
клетки комбинират водород и кислород, за да генерират електричество и да отделят топлина и вода вместо замърсяване.



Големите батерии също могат да работят с чиста енергия, но обикновено нямат капацитета да захранват център за данни в най-добрия случай за повече от няколко часа. 

Затова и Microsoft е доста развълнуван от водорода като гориво и успеха, който току-що достигна: проектиране и тестване на три мегаватова система с водородни горивни клетки, която може да захранва около 10 000 компютърни сървъра в център за данни (или 600 домове, за сравнение).

„Това, на което току-що станахме свидетели, бе за индустрията на центровете за данни такъв момент, като кацането на Луната“, каза Шон Джеймс, директор на Microsoft, в публикация в корпоративния блог.

Microsoft започна да се занимава с технологията за горивни клетки през 2013 г. Но по това време горивните клетки, с които работи, все още разчитаха на природен газ.

До 2018 г. компанията насочи вниманието си към технологията за горивни клетки с протонна обменна мембрана (PEM), която може да работи с чист водород. Но Microsoft казва, че не може да намери доставчици, които да произвеждат PEM системи с горивни клетки, достатъчно големи за своите центрове за данни. Затова концернът поиска от Plug Power, експерти в системите с водородни горивни клетки, да създадат персонализирана такава. Microsoft и Plug тестваха системата в продължение на няколко седмици през юни.

След успешното тестване на прототипа Plug работи върху създаването на рационализирана търговска версия. Microsoft казва, че следващия път ще инсталира системата в изследователски център за данни, като все още няма посочена целева дата за въвеждане на технологията в един от центровете за данни.

В момента около водорода се шуми все по-често като по-чиста алтернатива на изкопаемите горива. Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън има оценен на 8 млрд. долара план за изграждане на центрове за производство на водород в САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
supertrader
преди 1 година
Те използват клетки с протонообменни мембрани, това нещо ще отпадне за стационарна употреба. Мембраните са с лоша продимост, от там се произвежда много топлина и се загубва много енергия. Също клетките имат живот около 10 години. Има друг вариант, при който загубите са нищожни, а оборудването е почти вечно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 2
zelka007
преди 1 година
Идеята на М$ за резервното захранване с водородни клетки е доразвита в нова услуга . Резервното захранване стои безработно в 99% от времето на живота си . С технологията , която внедряват , искат да могат да захранват 48 часа центъра си с данни при аварийно прекъсване . И са го постигнали . И тук е новото . Защо да стои безработно захранването през останалото време ?! Разполагат слънчеви панели в/у сградата и започват да произвеждат зелен водород . После с натрупаният през денят водород , тъй и тъй имат горивните клетки , продават балансиращи услуги на местният комунален оператор , или покриват част от вечерният пик в мрежата . Вече нямат спящ актив , а работещ . За форумните въглищари и ядрени енергетици - на това му се вика смарт мрежа ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 1
zelka007
преди 1 година
При тези цени на петролът , само да попитам пак форумните нефтено-газови инвеститори : Скъп ли ви е зеленият водород ?! ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
Zlato
преди 1 година
Могат. Зависи от цената :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още