IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как Intel иска да печели не от чипове, а от софтуер? 

Мистериозният Project Amber е на финалната права и ще стартира с предложения първоначално за САЩ, преди да навлезе и в Европа

15:14 | 29.09.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: David Paul Morris/Bloomberg
Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Времената, в които Intel подаряваше своя софтуер, са към своя край. Американският гигант в областта на чиповете иска в бъдеще да печели пари от програми, които сам е разработил. Има софтуер на концерна, който може да се продава самостоятелно, т.е. без чипове, обясни директорът по продажбите Кристоф Шел.

„Досега сме реализирали едва много малко приходи от нашия софтуер", казва мениджърът пред Handelsblatt. Обикновено той се доставя безплатно заедно с чиповете или се предоставя също безплатно на разработчиците.

От пролетта на следващата година Intel иска да предлага допълнителен софтуер срещу заплащане. В момента вече се провежда тест с десетина клиенти от финансовия, публичния и здравния сектор, обяснява технологичният директор Грег Лавендер в интервю за Handelsblatt. Това е така нареченият Project Amber. В него Intel предлага решение за сигурност за компаниите.

Фирмите могат да се уверят, че техните данни са защитени в центровете за данни, докато се обработват, чрез проверка, извършена от Intel. В IT индустрията процесът е известен под „надеждна обработка на данни".

Но това не е всичко: през пролетта Intel придоби израелския стартъп Granulate. Сега американците продават софтуера на компанията, който може да се използва за оптимизиране на работното натоварване на сървърите в центровете за данни. Ще последват допълнителни предложения, съобщава директорът по продажбите Шел.

Досега Intel изкарваше парите си от процесори за персонални компютри, преносими компютри и сървъри. Те са мозъкът на всеки компютър. За да се възползват по най-добрия начин от тези компоненти, разработчиците на Intel са написали безброй програми, които предлагат безплатно - един вид насърчаване на продажбите и лоялност към клиентите. 

Не е случайно обаче, че Intel вече се е насочила към изграждане на нови бизнеси извън сферата на чиповете. В края на краищата нещата в компанията от Силициевата долина не вървят съвсем гладко. През второто тримесечие приходите спадаха с една пета и компанията е на червено.

Intel изостава от AMD и Nvidia на фондовия пазар

Още по-лошо: това лято главният изпълнителен директор Пат Гелсингър трябваше да намали годишната прогноза за приходите с цели десет процента. Една от причините за удара: Intel изостава все повече от своите конкуренти AMD и Nvidia по отношение на технологиите и губи пазарен дял.

Поради това Гелсингър инвестира милиарди в нови фабрики по целия свят, за да намали изоставането си от TSMC. Чиповете на AMD и Nvidia се произвеждат от тайванската компания. Водещият в света производител по договорни отношения изпреварва Intel с производствените си процеси.

Не е случайно, че критиките от страна на инвеститорите растат - заради слабите резултати , от една страна, и високите разходи, от друга. От началото на годината цената на акциите на Intel спадна почти наполовина. Конкурентът Nvidia е засегнат много по-тежко, със спад от почти 60%. Но за разлика от Intel, цената на акциите на Nvidia все още се покачваше силно през миналата година.

В резултат на това понастоящем Nvidia струва на фондовата борса около 300 млрд. долара, което е с почти 200 млрд. долара повече от Intel. Това превръща Nvidia в най-високо оценявания производител на чипове в света, въпреки че през последното тримесечие Intel генерира около три пъти повече приходи. Дори AMD, друг много по-малък конкурент в областта на процесорите, се оценява на 100 млрд. долара, почти колкото Intel.

Анализаторите предупреждават за предстоящи "бурни" месеци

Петер Финтъл, експерт по полупроводници в консултантската фирма Capgemini, обяснява, че лошите новини от предишните месеци все още оказват влияние върху слабото представяне на компанията на фондовия пазар. Intel например многократно е пускала продукти на пазара твърде късно. Фактът, че милиардите инвестиции ще намалят печалбите за години напред, също не е благоприятен. Анализаторите на Morningstar предупреждават, че за Intel следващите месеци ще бъдат "бурни".

Според главния технологичен директор Грег Лавендер в Intel работят 20 000 софтуерни инженери. Това съответства на почти цялата работна сила на конкурента Nvidia. Така че е логично да извлечем повече от програмистите, отколкото преди, казва той. Лавендер допълва пред Handelsblatt, че е убеден в успеха на Project Amber. „Клиентите ще го приемат. Но се чудя дали ще успеем да го увеличим достатъчно бързо“, каза мениджърът.  

Според него все още не е ясно колко ще струва услугата, но тя ще бъде „достъпна" за компаниите. Таксата ще се начислява в зависимост от използването, т.е. от броя на проверките за сигурност. Първоначално Intel иска да започне продажби чрез партньори в САЩ, преди да навлезе и в Европа. 

Едно нещо е ясно: за да бъде софтуерният бизнес значим за Intel, той трябва да се развива бързо. За компанията, която през миналата година е реализирала приходи от 79 млрд. долара и печалба от 19,9 млрд. долара, играта на дребно не е опция.

Множество отклонения от основната дейност

В миналото обаче много от навлизанията в нови области са били неуспешни. Например, въпреки няколкото опита и поглъщания за милиарди долари, Intel така и не успя да пробие в бизнеса с чипове за смартфони. Тук доминира калифорнийският конкурент Qualcomm.

Американците нямат голям късмет и със софтуера. През 2011 г. например Intel погълна McAfee, известен доставчик на антивирусни програми, за 7,7 млрд. долара. Шест години по-късно Intel се оттегли от този бизнес и се раздели с McAfee. Затова американското списание Insider веднъж нарече компанията „най-лошият купувач в историята на технологиите".

Шефът на Intel Гелсингър в момента се опитва да направи Mobileye публична компания. С израелската компания американците искат да навлязат в бизнеса със самоуправляващи се автомобили - засега с променлив успех. 

Шефът по продажбите Шел обещава, че в бъдеще Intel ще се ориентира по-силно от преди към пазара и по-малко към идеите на собствените си инженери. Роденият в Швабия германец знае точно какво трябва да се промени. Той се присъедини към Intel едва тази пролет. Преди това в продължение на 25 години работи в производителя на компютри HP, един от най-големите клиенти на Intel. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:14 | 29.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още