IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple е ограничила функцията за споделяне на файлове на iPhone в Китай

Механизмът е бил използван от протестиращи да разпространяват снимки на други собственици на iPhone

15:00 | 10.11.22 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Apple е ограничила безжичната си услуга за споделяне на файлове AirDrop на смартфоните iPhone в Китай, след като механизмът е бил използван от протестиращи да разпространяват снимки на други собственици на iPhone, съобщава Bloomberg.

AirDrop позволява бърз обмен на файлове като снимки, документи или видеа между устройства на Apple. Последната версия – iOS 16.1.1, представена в сряда – ограничава прозореца, в който потребителите могат да получават файлове от потребители извън контактите им до 10 минути. Предишните опции не ограничаваха това време. Потребителите могат да изберат да получават файлове от всеки, никой или само от контактите си.

След като изтече 10-минутният период, системата се връща в режим, в който файлове могат да бъдат получавани само от контакти. Това означава, че хората няма да могат да получават трансфер през AirDrop от непознат, без целенасочено да включат функцията през предходните няколко минути. Това прави по-трудно разпространението на съдържание и достигането до хора дискретно.

Apple е направила промяната в AirDrop на смартфони iPhone, продавани в Китай. Тя е наложена, след като протестиращи в страната използваха услугата, за да разпространяват плакати срещу Си Дзинпин и китайското правителство. Използването на AirDrop за заобикаляне на строгата онлайн цензура в Китай е добре документирано през последните три години и наскоро отново бе подчертано.

Apple не е коментирала защо е въведена промяната в Китай, но заяви, че планира да представи новата функция на AirDrop в целия свят през следващата година. Идеята е да се ограничи нежелано споделяне на файлове, заяви компанията.

Базираният в Купертино, щата Калифорния, технологичен гигант обаче е критикуван в миналото, че прави промени по функциите на iPhone, за да успокои китайското правителство. Производителят на iPhone например бе атакуван през 2019 г., че е скрил емотикона с тайванското знаем от потребителите в Хонконг и Макао. Освен това премахна приложения за виртуални частни мрежи (VPN), които често се използват, за да се заобиколи интернет защитата на страната. Много от собствените ускуги на Apple също са недостъпни в Китай – най-големия пазар на смартфони в света, включително Apple TV+, iTunes Store, платени подкаси, Apple Books и Apple Arcade.

Китай е изправен пред все по-голямо предизвикателство в потушаването на социалното недоволство. Антиправителствени лозунги се появиха в редица градове, включително Пекин, миналия месец преди ключовата среща на комунистическата партия. При продемократичните протести в Хонконг активисти използваха AirDrop, за да разпространяват политически искания. Китай обеща да запази строгата си политика за нулев Covid през уикенда, разбивайки надеждите, че Пекин може да отслаби контрола след конгреса на партията.

Функцията AirDrop е противоречива още от дебюта в iOS 7 на iPhone през 2013 г., тъй като се използва неподходящо и извън Китай. Миналата година имаше редица новини, че полети са били отложени или отменени заради това, че пътниците в самолетите са изпращали фалшиви терористични заплахи или порнографски снимки на други хора на борда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:01 | 10.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още