IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стартъпът xAI на Илон Мъск води преговори за набирането на 6 млрд. долара

Първоначално компанията се прицелваше към кръг за 1 млрд. долара

09:15 | 27.01.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Gabby Jones/Bloomberg
Снимка: Gabby Jones/Bloomberg

Стартъпът за изкуствен интелект xAI на Илон Мъск води преговори за набирането на до 6 млрд. долара при оценка от около 20 млрд. долара, пише Financial Times. Това се случва в момент, в който милиардерът предприемач се опитва да отправи предизвикателство към OpenAI.

Стартъпът води преговори със семейни компании в Хонконг и се прицелва към държавни инвестиционни фондове в Близкия изток за финансиране, твърдят източници на изданието, запознати с въпроса.

AI надпреварата се засилва, като редица инвеститори подписват големи чекове за стартъпи, които се опитват да капитализират това, което привлече вниманието на Силициевата долина през последната година.

Набирането на 6 млрд. долара ще е много по-мащабно от целта за 1 млрд. долара, която xAI си постави миналия месец в документи до Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ.

При ниво от 20 млрд. долара, оценката на xAI ще бъде само малка част от тази на OpenAI, но ще е в съответствие с някои други играчи като Anthropic на Google.

Мъск се е свързал с инвеститори в Япония и Южна Корея за най-новия кръг. От офиса му не са отговорили веднага на запитването за коментар.

Morgan Stanley координира процеса по финансиране. Банката беше една от няколко, които помогнаха на Мъск да финансира придобиването на социалната мрежа X, преди известна като Twitter.

Миналата седмица Мъск отрече слуховете, че xAI си е осигурила 500 млн. долара ангажимент от инвеститори, приближавайки се към целта за 1 млрд. долара финансиране.

Главният изпълнителен директор на Tesla открито споделя плановете си за изграждане на по-сигурен изкуствен интелект. Мъск е сред хората, съосновали OpenAI през 2015 г., но през 2018 г. се е оттеглил от борда ѝ.

Миналата година xAI пусна Grok – чатбот, който да се конкурира с ChatGPT на OpenAI.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:14 | 27.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още