IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Baidu: Чатботът Ernie Bot привлече над 200 млн. потребители

Конкуренцията от други китайски чатботове обаче остава ожесточена

10:03 | 16.04.24 г.
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Китайската Baidu заяви, че нейният чатбот с изкуствен интелект Ernie Bot е привлякъл над 200 млн. потребители, докато се опитва да остане най-популярният китайски чатбот, наподобяващ ChatGPT, на фона на все по-ожесточената конкуренция, предава Ройтерс.

Броят на потребителите се е удвоил след последната актуализация на услугата през декември. Чатботът беше пуснат публично преди 8 месеца.

Главният изпълнителен директор на Baidu Робин Ли също заяви, че чатботът се ползва 200 млн. пъти ежедневно, което означава, че получава заявки от потребители по толкова пъти на ден.

Броят на корпоративните клиенти на чатбота е достигнал 85 хил., разкри Ли на конференция в Шънджън.

През февруари той каза пред анализатори, че Baidu започва да генерира приходи от Ernie, а през четвъртото тримесечие компанията е генерирала няколкостотин милиона юана, използвайки изкуствен интелект (AI), за да подобри рекламните си услуги и да помогне на други компании да изградят собствени модели.

През миналия март Ernie Bot беше първият локално разработен чатбот по примера на ChatGPT, който беше представен в Китай, но чак през август успя да спечели зелена светлина за публично ползване. Той е един от осемте AI чатбота, които Пекин е одобрил.

За разлика от много други държави, Китай изисква компаниите да кандидатстват за одобрение, преди да пускат услуги с генеративен изкуствен интелект.

Последните данни показват, че конкурентните местни AI услуги, особено чатботът Kimi на стартъпа Moonshot AI, подкрепен от Alibaba, бързо настигат Ernie Bot.

Миналия месец Ernie Bot беше посетен общо 14,9 млн. пъти в приложението и уебсайта си, докато Kimi е получил 12,6 млн. посещения през същия месец, сочат данни от Alcpb.com – уебсайт, който следи потребителските посещения в онлайн услуги с изкуствен интелект.

Kimi също така расте много по-бързо, като посещенията в него са скочили с 321,6% между февруари и март, докато броят на посещенията в Ernie Bot се е увеличил с повече от 48%, показват още данните.

В световен мащаб китайските генеративни AI услуги все още изостават много от своите западни конкуренти. Според AIcpb.com ChatGPT на OpenAI остава най-популярната такава услуга в света, като общият ѝ трафик нараства с 9% и достига 1,86 млрд. посещения за миналия месец.

През последните месеци Китай ускори издаването на одобрения за AI услуги, след като подчерта, че това е ключова област в технологиите, в която Китай ще трябва да се конкурира със САЩ. Миналата седмица държавни медии съобщиха, че 117 големи AI модела са получили одобрения досега.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:01 | 16.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още