IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Samsung и Сие се готвят да представят умни часовници

Успехът до голяма степен ще се определи от това дали джаджите ще вършат кой знае каква работа

11:46 | 19.08.13 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Galaxy Gear няма да е първият смарт часовник на пазара - Sony вече представи свои модели още преди години. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Galaxy Gear няма да е първият смарт часовник на пазара - Sony вече представи свои модели още преди години. Снимка: Ройтерс

Слуховете, че Apple, Samsung и други компании от бранша планират да пуснат смарт часовници се носят още от началото на тази година. Изглежда, че сега това най-накрая ще се случи, пише BusinessWeek.

По информация на Bloomberg на 4-и септември Samsung ще представи Galaxy Gear - устройство, наподобяващо ръчен часовник, което може да бъде използвано за телефонни разговори, сърфиране в интернет и четене и писане на имейли. Apple също работи по свой собствен смарт часовник, който се очаква да излезе на пазара до края на тази година.

Galaxy Gear няма да е първият смарт часовник на пазара: вече има няколко по-малки фирми, които пуснаха подобни устройства, като сред тях се отличава Pebble на Kickstarter. 

Навлизането на Samsung в сегмента обаче е сигнал за настъпването на играчите от "тежката артилерия". Все пак въпросът дали този продукт наистина ще промени нещо остава отворен.

На първо място производителите на високотехнологични приспособления вече до голяма степен са усвоили пазара на скъпи телефони в САЩ и едно напълно ново изделие може да се окаже голям провал. Никой все още не изпитва нужда от смарт часовник, макар че нагласите на потребителите могат да се променят, след като маркетинг екипите на Apple и Samsung си свършат работата. През 2012 г. Apple похарчи 1 млрд. долара за реклама, а Samsung вложи цели 4 млрд. долара. Ако и двете фирми продължат да инвестират подобни сериозни суми за популяризиране на разработките си, шансовете на устройството да успее ще са много по-добри.

Все пак успехът до голяма степен ще се определи от това дали смарт часовниците ще вършат кой знае каква работа. Въпреки че пазарът на часовници в света възлиза на 60 млрд. долара, много потребители на смартфони с радост захвърлиха ръчните си аксесоари в полза на еквивалента на джобния часовник в ерата на дигиталните технологии. Според редица фирми от технологичния бранш хората с удоволствие биха платили за устройство, което ще ги отърве от необходимостта да бъркат в джоба си и да вадят телефона си за всяко малко нещо, но не е ясно точно кои функции Samsung ще успее да включи в часовника си.

Друг голям въпрос е как смарт часовниците ще успеят да предложат нещо повече от основните функции. Повечето модели до момента са до голяма степен повторение на функциите на телефона. Според Bloomberg Galaxy Gear ще е с Android, но как точно приложенията ще работят на новото устройство все още е загадка.

Личните технологии са мода. Смартфоните имат известен естетически елемент, но не заменят нито един съществуващ вид накит. Подобна роля ще трябва да изиграят смарт часовниците. До момента опитите на Samsung в света на естетичното са със смесен успех. За да може компанията да успее да убеди потребителите да сложат най-новата ѝ разработка на китките си, тя ще трябва да разработи продукти, който предлага нещо повече от функционалност - привлекателна и модерна визия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:00 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още