IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как Apple се опитва да удължи живота на батериите си?

Интервалите на зареждане ще се превърнат в една от най-важните "екстри" от тук нататък

14:43 | 09.02.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Фил Шилер от Apple разказва за възможностите на батерията на iPhone 5, Снимка: <em>Ройтерс</em></p>

Фил Шилер от Apple разказва за възможностите на батерията на iPhone 5, Снимка: Ройтерс

Има едно нещо, което спира поредния голям скок в потребителската електроника – батериите. Писали сме и преди за проблемите с честото зареждане, които възпрепятстват развитието при мобилните устройства. В последните години станахме свидетели на грандиозни нововъведения по отношение на дизайна, софтуера, хардуерните възможности, но животът на батерията остана застинал във времето. Нещо повече, мощният хардуер и големите дисплеи направиха така, че в момента зареждаме смартфоните си веднъж дневно, докато старата ни Nokia 3310 издържаше цяла седмица.

В резултат на всичко това, технологични гиганти като Apple изследват начини да удължат живота на батериите, пише New York Times.

Ето четирите основни проекта, по които работят хората на Тим Кук, според публикацията в американското издание:

Соларно зареждане за iPhone

Проблемът е, че в по-голямата част от времето телефонът се намира в джоба ви, където слънчевата светлина не достига. Когато пък не е там, той се намира някъде в затворено помещение, където отново няма достатъчно слънчеви лъчи, които да го заредят. Да, ако сте на къмпинг и го оставите на слънце, вероятно ще сте щастливи, че се зарежда без контакт, но тогава пък трябва да внимавате да не се повреди от горещината.

Соларно зареждане за iWatch

Така ще се казва новият „умен часовник“ на Apple, при който основният проблем е размера на батерията. Производителите срещат трудности при създаването на толкова малка батерия, която да се побере в корпуса на часовници от такъв тип, но и която няма нужда от ежедневно зареждане. Слънцето тук е логично решение, защото все пак мястото на часовника е на китката.

Магнитна индукция за iWatch

Технологията представлява процес, при който дадено устройство се зарежда от електрическата мрежа, без да е необходимо свързването му с помощта на кабел. За целта ви трябва зарядна станция, върху която да поставите iWatch-а си например, където той се зарежда автоматично. Въпреки твърдението на New York Times, е малко вероятно Apple да избере подобно решение. През 2012 г. старши вицепрезидентът на компанията – Фил Шилер, коментира, че „създаването на второ устройство, което да включиш в контакта, за да заредиш първото, в повечето ситуации не решава проблема, а го усложнява.“

Зареждане чрез движение за iWatch

Може би най-адекватно звучащото решение. Подобно на ръчните часовници от висок клас, устройството на Apple евентуално ще може да се зарежда от само себе си с помощта на механизъм, който генерира необходимата електроенергия, когато се движите. Проблемът е, че технологията трябва да е достатъчно добра, тъй като електронният iWatch се нуждае от значително повече енергия от пружината на скъп механичен Rolex.

Разбира се, цялата енергия на Apple в момента е съсредоточена в разработката на iWatch. Хубавото в случая е, че каквато и технология за удължаване на живота на батерията да измислят инженерите на компанията, то тя със сигурност ще премине и в другите продукти. За съжаление обаче, повечето идеи звучат малко „мъгляво“ и най-вероятно няма да доведат до незабавно увеличение на живота на батерията. Експерти смятат, че най-ефикасното решение засега остава оптимизирането на хардуера за работа с по-малко енергия. По всичко изглежда, че батериите ще останат където са си. Поне за момента.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:42 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още