IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Alphabet продава Boston Dynamics на Softbank

Каква цена е платила японската корпорация засега остава неясно

08:48 | 09.06.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Американският технологичен концерн Alphabet Inc. намери купувач за своята „ковачница“ за роботи Boston Dynamics: японската SoftBank Group Corp. ще придобие компанията, която бе купена от Google през 2013 г., както и компанията за роботика Schaft, която Alphabet притежава в Япония.

Компанията майка на Google търсеше купувач за производителя на роботи от една година, а Softbank вече разработи човекоподобен робот със своя  Pepper.

Каква цена е платила японската корпорация за двете компании засега остава неясно. 

Boston Dynamics, закупена от Google през 2013 г. като част от манията по роботиката, изгради името си със създаването на поредица от дву- и четирикраки машини, които могат да останат изправени, дори когато са избутани или са прекосили скалисти терени. Видеоклиповете на роботите, известни със своите животински движения, са популярни в YouTube. Макар че SoftBank вече прави инвестиции в роботиката, тези нейни усилия все още не са донесли на пазара хитов продукт, който да се изплати. Това може да се промени с тази нова сделка, коментира Bloomberg.

„Boston Dynamics се смятат за най-добрите в света", каза Томокака Такахаши, доцент в университета в Токио и основател на Robo Garage Co.  

Не беше ясно дали Boston Dynamics ще остане в SoftBank, базираната в Токио телекомуникационна и технологична инвестиционна компания, или ще стане част от фонда Vision, технологичния инвестиционен фонд от 93 млрд. долара, основан от създателя на SoftBank Масайоши Сон. Фондът ще позволи на милиардера да сключи още по-амбициозни сделки, отколкото той успя да направи с компанията си. Фондът Vision вече има право да придобие 25% от дяловете на SoftBank в ARM Holdings Plc, OneWeb, базираната в САЩ онлайн банка Social Finance Inc и в американския производител на чипове Nvidia Corp. 

Това ще бъде второто голямо начинание на Сон в роботиката. През 2012 г. SoftBank придоби френската компания Aldebaran Robotics SA, а две години по-късно представи Pepper, хуманоид за 1600 долара, обявен за първия в света робот, надарен с емоции.

Сон си представя изграждането на екосистема от приложения, които биха позволили на Pepper да забавлява хората у дома. Но културните различния между японските родители и френските инженери, както и предизвикателствата за създаване на изкуствен интелект, способен да разбере естествения език, остави Pepper да бъде просто очарователен, а разпространението му се ограничи до Япония.

Акциите на SoftBank поскъпнаха със 7,7% в ранната търговия в Токио. Те бяха насърчени и от скока от 13% в американската сесия на Alibaba Group Holding Ltd., което повиши стойността на дела на SoftBank в китайския гигант за електронна търговия до 105,6 млрд. долара.

"Обикновено, когато Сон направи голямо придобиване, пазарите се притесняват", казва Томоаки Кавасаки, анализатор в Iwai Cosmo Securities Co. "Ако сделката мине през фонда Vision, никой няма да се притеснява за въздействието върху баланса на SoftBank", добавя той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:15 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още