IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

SK Hynix утрои печалбата си и е оптимист за търсенето на чипове

Търсенето на компютри и покупките от китайските производители на смартфони тласнаха нагоре резултатите на компанията за полупроводници

12:50 | 29.01.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;SeongJoon Cho/Bloomberg</em></p>

Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg

Производителят на чипове за памет SK Hynix отчете утрояване на печалбата за четвъртото тримесечие, след като блокадите и препоръките хората да си стоят у дома подкрепиха търсенето на персонални компютри и покупките от китайските производители на смартфони, пише Bloomberg.

Hynix е по-оптимистично настроена от конкурента си Samsung Electronics, който вчера предупреди за по-слабо представяне през първото тримесечие. Доставчикът на Apple в петък обяви, че очаква пазарът на чипове за памет да се възстанови, не предупреди за несигурността, породена от проблемите в доставките заради пандемията, както и за намаляващия глобален капацитет в глобалното производство на чипове.

„Тази година търсенето ще бъде много по-положително, отколкото доставките“, коментира МС Пак, който е вицепрезидент на Hynix, отговарящ за маркетинга на DRAM чиповете. „И пазарът, и клиентите изглежда коригират нагоре очакванията си“, коментира Пак.

Оперативната печалба на компанията е нараснала до 965,9 млрд. вона (860 млн. долара) за трите месеца до края на декември, надминавайки средната прогноза за 928 млрд. вона, събрана от Bloomberg. Приходите са се изкачили с около 15% до 7,97 трлн. вона. Приходите на SK Hynix повишиха стойността си на борсата в Сеул след обявяването на резултатите.

Въпреки че компанията вече не доставя чипове за памет на Huawei Technologies заради санкциите на Съединените щати, които влязоха в сила през септември, китайски производители на смартфони като Oppo и Xiaomi увеличават поръчките си.

Резултатите на Apple за празничното тримесечие скочиха повече, отколкото анализаторите очакваха, благодарение на продажбите на iPhone 12 – първият ѝ смартфон с 5G свързаност. Търсенето на сървъри и гейминг конзоли също нараства, а това вероятно ще се запази и през тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още